Idee pentru masa de seară. Orez cu dovleac și parmezan ras. Cum altfel mai putem găti și consuma dovleacul?

orez cu dovleac si parmezan retete cu dovleac reteta de orez cu dovleac idei de cina mancare pentru seara retete italiene foto: freepik.com

A venit toamna și încep să se coacă dovlecii, unul din alimentele vedetă ale sezonului. Pulpa de dovleac se poate folosi la mult mai multe preparate în afara tradiționalei plăcinte de dovleac. Este dulceagă și se poate folosi inclusiv la aluaturi și compoziții dulci, dar este extrem de versatilă și în preparate sărate.

Printre cele mai simple și rapid de făcut, orezul cu dovleac și parmezan. Se pot folosi chiar alte tipuri de brânzeturi – de încercat, dar varianta cu parmezan sau grana padano, similar cu parmezanul, este una dintre cele mai reușite. Și ca echilibru al gusturilor, dar și pentru faptul că amândouă conferă textură cremoasă preparatului.

Ingrediente  pentru 4 persoane

500 g pulpă de dovleac, curățat de coajă

200 g orez

500 g lapte, ideal nedegresat

250 g apă

100-150 g parmezan ras

sare, piper

Procedeu

Pentru rețeta de orez cu dovleac și parmezan e nevoie să pregătim întăi dovleacul, care trebuie gătit separat înainte de a-l îngloba în preparatul final. Odată curățat, îl putem așeza circa jumătate de oră la cuptor dar este un procedeu care presupune un mare consum de energie.

Alternativele sunt: fie gătit la vapori, tăiat în cuburi mici, fie ras și sotat în tigaie cu o lingură de unt sa ulei – merge și fără niciun fel de grăsime, pentru că are în compoziție apă. Varianta cea mai simplă este a treia, ras și călit în tigaie până se înmoaie relativ. E nevoie de circa 10 minute.

Odată preparată astfel pulpa de dovleac, o putem folosi ca atare sau, și mai interesant, o putem reduce în cremă folosind un mixer vertical – în acest fel vom avea un preparat final mai cremos și mai interesant și la gust.

Se transferă pulpa devenită cremă într-o oală mai mare, cu apa din lista de ingrediente. Se așează pe flacără la foc mediu.

Când începe să fiarbă, se adaugă orezul, pe care l-am clătit anterior. Se adaugă și laptele, ținând eventual o mică parte pentru final, dacă mai e cazul – nevoia totală de lichid depinde de natura dovleacului, de câte fibre și câte apă conțin.

Se  completează cu un praf de sare, nu mult pentru că mai conține sare și brânza.

Se ține oala pe flacără mică spre medie până ajunge să dea în fiert. Amestecăm des și controlăm procesul.
Stingem focul, adăugăm parmezanul ras, amestecăm și acoperim cu capacul câteva miute. În acest interval de timp orezul continuă să absoarbă lichid, atenție să nu se umfle prea tare.

Se servește cald, cu o doză generoasă de piper proaspăt măcinat deasupra. Dacă preferăm, cu un strop de ulei de măsline și eventual încă o lingură de parmezan ras.

Un preparat seducător la ceas de seară, când frigul toamnei începe să se facă simțit. Este un preparat din orez de tip risotto, caracterizat prin compoziția sa cremoasă.

Ce mai putem prepara din dovleac

În afară de orez cu dovleac, pulpa acestui minunat aliment autumnal se mai poate folosi în clătite sau chiar în aluatul de pâine. Italienii fac toamna găluște din dovleac –gnocchi di zucca, care se combină cu puțin unt și brânzeturi sau cu sos ragù. Dovleacul se mai poate asocia foarte bine cu ciuperci sau fasole sau cu ambele. Dar se poate folosi și în supe sau supe-cremă, alături de alte legume.

Poate fi un ingredient important și pentru diferite sosuri la paste, asociat cu bacon sau cu  brânzeturi. De asemenea, cuburi de dovleac coapte se pot adăuga în salate de toamnă: o bază de salată verde de orice tip, peste care putem adăuga, alături de ele, năut crocant, câteva cuburi de brânză, felii de mere sau de pere, felii subțiri de praz, nuci și eventual alte semințe, precum cele de floarea soarelui sau chiar de dovleac.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *