Este sigur pentru copii să bea cofeină? Iată ce spune un pediatru despre potențialele riscuri, beneficii și efecte generale pe care le poate avea cofeina asupra copiilor și adolescenților

bauturi cofeina copii Sursa foto: Pexels

Dacă treci prin orice magazin alimentar, culoarul pentru băuturi și secțiunile frigorifice sunt căptușite cu diverse băuturi, cum ar fi cafea îmbuteliată, sucuri și băuturi energizante, create și comercializate pentru a viza atenția copiilor și adolescenților. Iată ce spune un pediatru, potrivit eatingwell.com, despre potențialele riscuri, beneficii și efecte generale pe care le poate avea cofeina asupra copiilor și adolescenților

Dacă intri într-o cafenea, pentru a bea o cafea, după-amiaza, în orice zi a săptămânii, s-ar putea să vezi grupuri de  adolescenți, abia trecuți de vârsta copilăriei, care stau la mese și beau băuturi elaborate, de cafea și ceai, pline cu cofeină, zahăr adăugat și chiar bucăți de bomboane. Există un întreg sector al industriei băuturilor care se adresează copiilor și adolescenților, promovând în cele din urmă consumul de cofeină.

Ce este cofeina

Cofeina este un stimulent, care, conform Fundației pentru Alcool și Droguri, din SUA, face parte dintr-o clasă de substanțe/medicamente care accelerează mesajele care circulă între creier și corp. Acesta poate să nu fie cel mai bun lucru pentru un copil/adolescent aflat, încă, în perioada de creștere și dezvoltare,  atât în ​​interior, cât și în exterior. Toate acestea vă pot face să vă întrebați dacă este sigur pentru copii să bea cofeină? Am vorbit cu un medic pediatru și am analizat mai profund acest subiect.

Este sigur pentru copii să bea băuturi care conțin cofeină?

Tanya Altmann, medic pediatru și fondator al Centrului Calabasas Pediatrics, a oferit o perspectivă sinceră și autentică asupra acestui subiect, precum și câteva exemple specifice de circumstanțe în care a lucrat cu pacienți, în ceea ce privește consumul de cofeină. În prezent, nu există reguli federale privind consumul de cofeină pentru copii. Academia Americană de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului (AACAP) realizează că majoritatea copiilor și adolescenților beau sau mănâncă o anumită formă de cofeină în fiecare zi, deoarece aceasta se găsește „în mod natural în unele alimente și băuturi pe bază de plante și este, de asemenea, adăugată la multe produse fabricate”. Cu toate acestea, AACAP descurajează consumul de cofeină pentru copii. Specialiștii AACAP spun că nu există o doză sigură dovedită, dar copiii cu vârsta între 12 și 18 ani ar trebui să încerce să limiteze aportul de cofeină la cel mult 100 de miligrame pe zi. Cei mai mici de 12 ani ar trebui să evite complet cofeina.

Iată o listă de băuturi care conțin cofeină, consumate frecvent, și cantitatea de cofeină prezentă într-o cantitate de 220 ml:

  • Cafea: aproximativ 100 mg
  • Ceai negru: aproximativ 50 mg
  • Cutie de cola: aproximativ 25 mg (și de obicei bogat în zahăr adăugat)
  • Băuturi energizante: Variind între 40 și 250 mg (și de obicei bogate în zahăr adăugat)

Cofeina, „ascunsă” în guma de mestecat și balsamul de buze

Poate fi aproape imposibil pentru copii să evite orice cofeină și la fel de greu pentru adulți să observe fiecare gram de cofeină pe care un copil o introduce în corp. Acest lucru se datorează faptului că această substanță – cofeina – nu se află doar în lucrurile pe care le bem, ci și în multe alimente și chiar produse de îngrijire a pielii, cum ar fi balsamul de buze. Conform AACAP, copiii pot consuma cofeină și prin lucruri precum  bomboane de gumă, gumă de mestecat, gustări, ciocolată, prăjituri și batoane energetice.

Riscul apare atunci când un copil poate să bea și să mănânce cofeină în mod regulat, fără ca nimeni să-și dea seama. În loc să simtă stres din cauza asta, dr. Altmann îi sfătuiește pe adulți să discute cu un medic pediatru, deoarece fiecare copil este diferit. Cofeina este greu de evitat, dar poate fi gestionată prin practicarea moderației.

Ce beneficii are, pentru copii, consumul de cofeină

În timp ce atât pediatrul Tanya Altmann, cât și AACAP nu recomandă cofeina pentru copii, există circumstanțe în care, totuși, aceasta poate fi benefică.

„Copiii cu ADHD sau probleme de concentrare și concentrare pot beneficia de cantități mici de cofeină, cum ar fi ceaiul verde dimineața sau o cantitate mică de cafea neagră simplă”, susține dr. Altmann. Acest lucru se datorează faptului că, asemănător cu multe medicamente pentru ADHD, cofeina acționează ca un stimulent în creierul lor, ajutând la o concentrare îmbunătățită și la îndeplinirea sarcinilor. În timp ce dr. Altmann preferă ca niciun copil să nu consume cofeină, ea explică că, atunci când este ceva care le va fi de ajutor, este deschisă să recomande cea mai mică cantitate necesară, în mod constant, și apoi să vadă cum răspund.

Potențiale riscuri la care se expun copiii care consumă cofeină

Chiar și fără un aport mare de cofeină, copiii care o consumă în mod regulat pot fi expuși riscului de probleme pe termen lung, potrivit AACAP. Aceasta ar putea include niveluri crescute de hormoni de stres, retrageri atunci când consumul de cofeină se oprește, risc crescut de panică, violență sau probleme legate de consumul de substanțe interzise și dificultăți mai mari de a renunța la alte substanțe, cum ar fi nicotina.

Efecte secundare și supradozaj de cofeină

Efectele secundare pe care copiii le pot experimenta atunci când beau cofeină sunt similare cu cele pe care le simt adulții. „Prea multă cofeină poate provoca senzații de agitație și nervozitate, stomac deranjat, dureri de cap, probleme de concentrare, probleme de somn, ritm cardiac mai rapid și creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Altmann. În cazuri extreme, copiii pot primi, de asemenea, o supradoză de cofeină, care poate include vărsături, hipertensiune arterială, probleme de ritm cardiac și, mai rar, dezorientare și halucinații.

Potrivit AACAP, „în fiecare an, mii de oameni, unii dintre ei copii, primesc tratament de urgență legat de consumul de cofeină. Tinerii cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi probleme cu inima, convulsii sau migrene, pot fi mai expuși riscului de probleme legate de cofeină decât alții.”

Simptome de sevraj după oprirea bruscă a cofeinei

Pediatrul Tanya Altmann explică faptul că „oprirea bruscă a cofeinei poate provoca simptome de sevraj precum dureri de cap, energie scăzută și iritabilitate pentru cei care beau mult”. Cofeina este un stimulent care crește vigilența, dar impulsul rapid pe care îl obțineți din consumul de cofeină se datorează receptorilor din creier care se activează și se opresc temporar. Cofeina nu oferă energie care va dura, iar ceea ce urcă trebuie inevitabil să coboare. Mai mult, potrivit dr. Altman, cofeina poate agrava problemele cardiace sau anxietatea copiilor care sunt expuși riscului.

Multe băuturi ce conțin cofeină au și exces de zahăr adăugat

Multe băuturi ce conțin cofeină sunt, de asemenea, încărcate cu zahăr adăugat. Consumul regulat de zahăr adăugat, în exces, poate duce la o multitudine de probleme pentru copii, de la carii și până la creșterea riscului de rezistență la insulină, diabet de tip 2 și obezitate. Dr. Altmann explică faptul că „băuturile cu cofeină – cum ar fi cola, băuturile pe bază de cafea și băuturile energizante – nu conțin nutrienți, vitamine și minerale de care au nevoie copiii în creștere”. Dacă un copil începe să bea băuturi îndulcite de la o vârstă fragedă, ar putea crește și mai mult riscul apariției unor probleme de sănătate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. De fapt, Asociația Americană a Inimii recomandă ca zahărul adăugat nici măcar să nu fie inclus în dieta oricărui copil cu vârsta sub doi ani.

Deși poate fi dificil să împiedici un copil să nu consume deloc cofeină, există multe modalități prin care adulții pot înțelege impactul potențial pe care îl poate avea această substanță. Așadar, monitorizați cantitatea de cofeină pe care o consumă un copil citind etichetele, discutând cu un medic pediatru și acordând atenție la ce băuturi și alimente conțin cofeină.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *