Băutură răcoritoare pe care o putem prepara foarte rapid în casă. Mai mult decât o limonadă. Naturală, revitalizantă, plină de vitamine și săruri minerale

ghimbir lamaie menta bautura racoritoare extractie la cald usor de facut bautura naturala bautura fara calorii foto dreamstime.com@Serhii Liakhevych

Cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și digestive, ghimbirul poate fi un ingredient fundamental și pentru orice băutură răcoritoare. Dacă îl combinăm cu lămâie și îi adăugăm și mentă, avem amestecul perfect pentru zilele caniculare ce nu se mai termină.

Putem folosi acest mix aromatic și răcoritor fie pentru un ceai, fie putem extrage în apă aromele și prepara o băutură rece. Esențială este metoda de extracție, pentru a scoate tot ce se poate din ele. Mai jos, metoda de extracție la cald.

Ingrediente

1 l apă

1-2 lămâi netratate

5 cm de rădăcină de ghimbir, mai mult sau mai puțin, după preferiță

câteva frunze de mentă proapătă

1 portocală netratată, opțional

1 lingură de miere, opțional

Procedeu

Pentru a reuși să extragem cât mai mult din substanțele lui nutritive și aromatice, este mai bine ca ghimbirul să îl dăm pe răzătoare. Din același motiv, lămâile întâi le radem de coajă și apoi le stoarcem sucul.

Într-un vas de sticlă înalt și nu foarte larg, la modul ideal, se așează întâi frunzele de mentă și coaja rasă de lămâie.

Se strivesc bine de pereții vasului, cu o lingură sau orice altă ustensilă de bucătărie. Și coaja de portocală, dacă folosim. Cu sau fără puțină miere.

Se adaugă peste ele ghimbirul ras, sucul de lămâie și, eventual, de portocală. Se adaugă și fructele stoarse, pentru că încă mai putem extrage ceva din ele.

Se toarnă peste ele 200 ml apă caldă dar nu fierbinte – circa 70 de grade. Apa caldă extrage mai eficient compușii aromatici uleioși, dar nu omoară vitamina C, cum face apa fierbinte. Practic, o soluție de compromis între rece și fierbinte.

Se lasă acoperit vasul circa 10 minute, apoi se completează cu apă până la 1l. Eventual, chiar apă carbogazoasă, dacă preferăm.

Se filtrează și se toarnă într-o sticlă, apoi se ține puțin la frigider.

O băutură răcoritoare în care avem foarte puține calorii, spre zero, într-un concentrat răcoritor de sănătate. Mai mult decât o limonadă, preparată printr-o metodă de extracție la cald. Diferită de extracția în apă fierbinte dar și de cea la rece.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto dreamstime.com@Serhii Liakhevych

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *