Are sarea de la Marea Celtică beneficii pentru sănătate?? Dacă vrei să o consumi discută cu un medic, nu te lua după influencerii de pe Tik Tok

sare celtica Sursa foto: Pexels

Un alt tip de sare și-a croit drum, în special pe rețelele de socializare și, eventual, în farfuria ta: sarea de la Marea Celtică. Este elogiată ca o alternativă mai sănătoasă a sării clasice, dar există vreo dovadă pentru afirmațiile de pe…TikTok?

Potrivit mcpress.mayoclinic.org, deși pot exista mici diferențe între soiurile de sare, toate tipurile sunt bogate în sodiu. Și cu siguranță nu este ceva de care majoritatea oamenilor au nevoie mai mult. Cu toate acestea, sodiul își are rolul său în organism și în sistemul alimentar.

Ce este sarea de la Marea Celtică?

Această varietate de sare de mare a fost preparată, initial, prin evaporarea apei de mare din zonele de coastă din Franța, lângă Marea Celtică. Dar acum provine și de pe alte coaste.

Sarea de la Marea Celtică este, de asemenea, numită „sel gris”, care înseamnă în franceză „sare cenușie”, datorită culorii sale gri, generate de mineralele din ea. Aceste minerale pot influența gustul, așa că te poți bucura să o ai în bucătărie ca sare de finisare sau când preferi acea aromă distinctă. Textura este, de asemenea, demnă de remarcat, cu cristale mai mari decât cele probabile în salinul obișnuit.

Are sarea de la Marea Celtică beneficii pentru sănătate?

Sodiul este un nutrient vital pentru organism, acționând ca un electrolit. Dar chiar trebuie să fie din Franța?

Sarea de la Marea Celtică este mai puțin procesată decât alte săruri, permițând o umiditate mai mare și oligoelemente precum magneziu, calciu și potasiu. Oricât de interesant sună, aceste minerale sunt prezente doar în cantități foarte mici, iar diferențele nu sunt semnificative pentru a susține mențiunile despre sănătate associate cu acest tip de sare. Sărurile de mare sunt, în principal, clorură de sodiu cu urme de minerale și alte elemente. Acest lucru nu este suficient pentru ca sărurile marine să fie considerate surse bune de minerale.

Dacă ești interesat să-ți cresti aportul de nutrienți, este foarte bine! Aceștia sunt ușor de obținut din alimente precum fructe, legume, nuci, semințe și cereale integrale.

De ce pun unii oameni sare de la Marea Celtică în apa de băut?

În afară de entuziasmul legat de conținutul de minerale, este posibil să fi citit afirmații despre această sare și legătura ei cu o hidratare îmbunătățită. Unii oameni consideră că dacă vor  consuma de sare de la Marea Celtică cu un pahar de apă i-ar ajutat să-și îmbunătățească aportul general de apă. Este adevărat că adăugarea de sare în apă poate fi benefică, dar acest lucru se aplică în principal celor care suferă de pierderi de sodiu prin transpirație abundentă sau exerciții fizice lungi. Pentru persoanele obișnuite, apa și obiceiurile alimentare sănătoase pot fi, de obicei, suficiente. Dacă o simplă creștere a hidratării este obiectivul tău general, nu este nevoie să adaugi sare în apa pe care o bei.

Există dezavantaje ale consumului de sare de la Marea Celtică?

Dezavantajele consumului de sare de la Marea Celtică, pentru majoritatea, se vor rezuma la aceleași concepte ca și consumul de prea mult sodiu, în general. Aportul mediu în SUA este de 3.400 de miligrame (mg) de sodiu pe zi, unii oameni consumând până la 5.000 mg. Deși a variat în funcție de sex și categorii de vârstă, conform Ghidurilor dietetice pentru americani, s-a constatat că 72% până la 97% dintre americani depășesc cantitățile recomandate de sodiu. Excesul de sodiu poate crește tensiunea arterială, ceea ce crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral – două cauze principale de deces în Statele Unite, dar și la nivel mondial.

Alegem sarea de la Marea Celtică, sau nu?

America, și omenirea întreagă, se confruntă, deja, cu un consum excesiv de sare. Adăugarea de sare la alimentele pe care le consumăm la masă sau adăugarea la gătit nu este, în general, cauza care duce la consumul în exces. Alimentele prea procesate și mesele de la restaurant sunt, de obicei, de vină pentru asta.

Sodiul are un loc important în sistemul alimentar. Poate ajuta la controlul creșterii microbiene în alimentele procesate, poate adăuga aromă și textură și poate fi necesar în unele aspecte ale științei alimentare. Cantitatea din mediul alimentar este cea mai îngrijorătoare. Există dovezi limitate cu privire la specificul sării de la Marea Celtică, deși dovezi puternice susțin scăderea aportului general de sodiu.

Ca și în cazul celor mai multe informații contradictorii despre nutriție, gândiți-vă la personalizare. Dacă se întâmplă să vă bucurați de gust, un cristal sau două de sare nu va fac rău. Sarea de mare, din punct de vedere al gătitului, poate fi, cu siguranță, de dorit datorită texturii sale diferite. Poate că sarea de mare te ajută să folosești mai puțin sodiu adăugat, datorită dimensiunii sale mai mari a cristalului. Alege varianta pe care o preferi, dar la sfârșitul zilei, sarea de mare nu va avea un impact diferit asupra organismului.

Dacă vrei să consumi în mod regulat sare de la Marea Celtică, discută cu medicul tău sau cu un nutritionist, nu te lua după postările influencerilor de pe TikTok.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *