Tania Fântână, nutriționist, despre făinurile alternative: Ca proprietăți nutritive, cele mai sănătoase sunt cele din nuci și semințe / Ce dezavantaje au aceste produse lăudate?

fainuri, fainuri alternative, faina de ovaz, nutritionist

Cred că știm cu toții deja că deserturile, făinoasele, îngrașă sau că grâul din care este obținută făina clasică albă, cea cu care am crescut unii dintre noi, nu ar fi tocmai sănătos pentru toată lumea.

Pornind de la această premisă, dar și deoarece piața produselor alternative este tot mai ofertantă, avem acces la o serie de făinuri care înlocuiesc clasica făină din grâu.

Făina de cocos este obținută din pulpa nucii de cocos, uscată și răzuită fin. Este bogată în fibre, dar destul de pretențioasă la gătit, absorbind multă umiditate din restul ingredientelor și dând o textură grea, densă, preparatului.

Făina de migdale este obținută în cea mai mare parte din migdale albite/decojite și măcinate. Are un conținut bogat de proteine și uleiuri sănătoase.

Există și făină obținută din pseudocereale: quinoa, hrișcă, amarant sau chia. Faptul că nu conține gluten o face preferata persoanelor care suferă de boala celiacă sau a celor care observă că făina clasică, din grâu, nu le dă un confort digestiv bun. Se poate obține și acasă prin simpla măcinare a semințelor. Conținutul proteic dat de pseudocereale face ca această făină să fie o alternativă bună de consum.

Făina de năut este obținută din boabe uscate de năut, măcinate fin. Este bogată în proteine și fibre și asigură foarte bine textura preparatelor. Merge foarte bine în clătite, brioșe, găluști și pâine. Gustul predominant de nucă imprimă și preparatelor această aromă.

Făina de orez integral, bogată în fibre, oferă preparatelor o textura aerată, ușoară, asemănătoare celei din grâu. Este o opțiune ușor de folosit pentru începători. Este ușor de adaptat la rețetele clasice și nu schimbă gustul preparatelor.

Făina de ovăz, poate cea mai utilizată la noi pe lângă cea de migdale, este foarte ușor de folosit și de obținut în casă prin simpla măcinare a fulgilor de ovăz. Este echilibrată în proteine și fibre, versatilă. Este foarte utilă în preparate precum clătite, batoane proteice, biscuiți pentru copii și nu numai.

fainuri, fainuri alternative, faina de ovaz, nutritionist
Făinurile alternative sunt, majoritatea, mai scumpe decât făina de grâu. (Foto: Pexels)

Făinurile se folosesc de obicei în prepararea deserturilor, a produselor care necesită coacere, asigură consistență unor sosuri sau mâncăruri sau se prepară paste.

Clasica făină de grâu este, în comparație cu toate cele de mai sus, deficitară la capitolul proteine (prin eliminarea în timpul măcinării a miezului germinativ din grâu) și fibre (prin înlăturarea în cadrul procesului tehnologic a învelișului protector al sămânței).

Ca și proprietăți nutritive, cele mai sănătoase făinuri alternative sunt cele din nuci și semințe versus cereale.

Daca vreți să folosiți făinuri alternative la rețetele clasice de prăjituri, trebuie însă să vă informați înainte despre cum puteți adapta cantitatea de faină astfel încât rețeta să fie o reușită. Datorită diferitelor texturi sau gradului de umiditate diferit, rețetele trebuie adaptate. Există convertoare pe internet care calculează exact ce cantitate de faină alternativă puneți ca să înlocuiască făina de grâu.

O altă caracteristică a făinurilor alternative este că unele au indicele glicemic mai mic decât făina de grâu. Cele mai bune opțiuni pentru diabetici sunt: făina de migdale, de cocos, amarant și quinoa. Atenție, însă, la ce opțiuni de îndulcire folosiți. Nu utilizați miere sau zahăr brun întrucât produsul obținut nu o să fie cu nimic mai sănătos decât varianta obținută cu făină clasică și, în plus, e posibil ca aspectul sau consistența să nu fie cele așteptate.

Există oare și dezavantaje ale făinurilor alternative? Sigur că da. Iată câteva:

Conținutul caloric este în general net superior variantei clasice de făină din grâu. În cazul celei de migdale este cu 50% mai mare. Deci dacă vă gândiți să folosiți făinuri alternative ca să slăbiți, nu veți obține rezultatul dorit.

Costul ridicat al acestora. Aproape în toate cazurile făina de grâu este mai ieftină decât variantele alternative.

Consistența mai greoaie implică adaos de ingrediente care să ajute la afânarea produsului finit.

În concluzie, făinurile alternative pot fi variante bune de folosit pentru a adăuga nutrienți felurilor voastre preferate de mâncare!

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Sursă imagine principală: Kalyuzhina Inna | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *