Pesticide scoase din uz: Imidaclopridul și Benzoatul de denatoniu dispar la 1 decembrie 2020, iar Pencicuronul la 31 mai 2021

RAPORT REZIDUURI PESTICIDE, sector fructe 2022: strugurii de masă și pentru vin, caisele, piersicile, căpșunile și cireșele, cele mai multe probe contaminate RAPORT REZIDUURI PESTICIDE, sector fructe 2022: strugurii de masă și pentru vin, caisele, piersicile, căpșunile și cireșele, cele mai multe probe contaminate

Statele membre sunt obligate să retragă autorizațiile produselor de protecție a plantelor care conțin o serie de substanțe active menționate în Regulamentul de punere în aplicare 1643/2020 al Comisiei Europene, publicat în Jurnalul Oficial al U/E., din 5 noiembrie 2020.

Aceste substanțe active sunt: Fosfură de calciu, Benzoat de denatoniu, Haloxifop-P, Imidacloprid, Pencicuron și Zeta-cipermetrin. Solicitanții ( companiile producătoare, n.n. ) au confirmat că nu mai doresc să continue cu procedura de reînnoire a aprobării.

Pentru Imidacloprid, Benzoat de denatoniu, Fosfură de calciu și Zeta-cipermetrin data expirării este 1 decembrie 2020, iar pentru Haloxifop-P, data este 31 decembrie 2020.

Aprobarea pentru Pencicuron ( un fungigic ) va expira la 31 mai 2021.

Lantulalimentar.ro precizează că în 2019, Comisia Europeană a decis prelungirea termenului de expirare a aprobării pentru o serie de substanțe chimice active din domeniul agro-aliementar. Pentru substanțele menționate mai sus, producătorii nu au mai solicitat prelungirea termenelor de aprobare, astfel încât Comisia a luat decizia să le scoată din uz.

”Pentru substanțele active fosfură de calciu, benzoat de denatoniu, imidacloprid și zeta-cipermetrin, datele de expirare, înainte de prelungire, au fost în 2019. Prin urmare, data de expirare a aprobărilor acestor substanțe active trebuie stabilită cât mai curând posibil, acordându-se totodată suficient timp statelor membre să retragă autorizațiile produselor de protecție a plantelor care conțin aceste substanțe”, este menționat în textul regulamentului citat mai sus.

RAPORT REZIDUURI PESTICIDE, sector fructe 2022: strugurii de masă și pentru vin, caisele, piersicile, căpșunile și cireșele, cele mai multe probe contaminate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *