O nouă decizie luată de Franța împotriva glifosatului: fermierii francezi care probează că nu-l mai folosesc vor beneficia de o scutire fiscală; în România, ”toată lumea iubește glifosatul”

O nouă decizie luată de Franța împotriva glifosatului: fermierii francezi care probează că nu-l mai folosesc vor beneficia de o scutire fiscală; în România, ”toată lumea iubește glifosatul” O nouă decizie luată de Franța împotriva glifosatului: fermierii francezi care probează că nu-l mai folosesc vor beneficia de o scutire fiscală; în România, ”toată lumea iubește glifosatul”

Senatorii francezi au adoptat, recent, un amendament care permite acordarea unei scutiri fiscale de 2.500 de euro pentru a sprijini întreprinderile agricole care declară în 2021 și/sau 2022 că nu mai folosesc produse fitofarmaceutice cu substanța activă glifosat, anunță agriland.ie.

Votul senatorilor survine unei declarații recente a ministrului francez al Agriculturii, potrivit căruia pentru a avea o agricultură durabilă, prin eliminarea glifosatului, este nevoie de măsuri concrete de sprijinire a fermierilor.

Senatorii francezi au votat în același timp acordarea de scutiri fiscale și fermierilor care practică agricultura ecologică sau care respectă regulile de protecție a mediului înconjurător.

De scutirea fiscală acordată pentru renunțarea la utilizarea glifosatului vor beneficia cu precădere viticultorii, pomicultorii și cultivatorii de cereale. Totodată, guvernul francez va investi 80.000.0000 de euro pentru conversia echipamentelor agricole, obținându-se astfel o mai bună aplicare a tratamentelor fitosanitare, fără ca mediul înconjurător să fie afectat.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în 2017 război glifosatului, angajându-se să-l elimine din agricultura franceză în termen de trei ani, dar până în prezent, autoritățile franceze nu au reușit să interzică utilizarea produselor fitofarmaceutice care-l conțin. În schimb, au eliminat în 2919 mai multe produse, cum ar fi Roundup Pro 336. Pe piața franceză sunt distribuite și vândute însă alte produse pe bază de glifosfat care sunt permise.

Controversele privind glifosatul, o substanță utilizată pentru combaterea buruienilor, au apărut în 2015 când o agenție a OMS a susținut că substanța ar putea fi cancerigenă. Compania Bayer-Monsanto se confruntă cu numeroase procese intentate în Statele Unite, iar dezbaterea, mergând până la legiferare a fost internalizată și în Uniunea Europeană.

Austria a interzis deja această substanță, în 2019, chiar dacă Uniunea Europeană votase în 2017 prelungirea cu cinci ani a perioadei de utilizare, dar potrivit siteului agriland.ie, legea nu va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, din cauză că Viena ”nu a notificat în mod corespunzător Comisia Europeană”.

În România sunt omologate numeroase produse fitosanitare pe bază de glifosat. În 2017, siteul dw.com a scris că: ”în România, indiferent de partide și de guverne, toată lumea iubește glifosatul. Proprietarii de exploatații agricole mari – pentru că ceilalți nu ajung să-și spună cuvântul – și-ar fi dorit ca UE să autorizeze utilizarea acestui erbicid pentru încă 15 ani de zile. Un proprietar din județul Ialomița, citat de ”Revista fermierului”, făcea un calcul din care reieșea că, renunțând la 2 litri de glifosat, ar trebui să consume 20 litri de motorină pentru intervențiile mecanice și alţi 4-5 litri din alt erbicid și tot nu ar fi sigur că ar obține aceleași randamente. Tehnicienii din ministerul agriculturii de la București i-au susținut integral punctele de vedere, așa cum au făcut și în dezbaterile de la nivel european. România se pronunțase de altfel încă din 2016 pentru reînnoirea autorizației pe termen maxim”.

foto pexels.com

O nouă decizie luată de Franța împotriva glifosatului: fermierii francezi care probează că nu-l mai folosesc vor beneficia de o scutire fiscală; în România, ”toată lumea iubește glifosatul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *