Fermier român: ”Dacă nu aș primi ajutoarele financiare pentru bovine, aș pleca din nou din țară, cu câini cu tot”

PREȚUL LAPTELUI: văcarii români stau mai bine, cel puțin statistic, decât colegii lor din cele mai multe țări europene; productivitatea medie anuală rămâne, în schimb, cea mai mică din Uniunea Europeană PREȚUL LAPTELUI: văcarii români stau mai bine, cel puțin statistic, decât colegii lor din cele mai multe țări europene; productivitatea medie anuală rămâne, în schimb, cea mai mică din Uniunea Europeană

Ionel Chirilă din satul Cerchizel, județul Mureș, îngrijește în ferma sa peste 60 de vaci cu lapte din rasa Bălțata Românească. Ionel a muncit în Statele Unite timp de 13 ani, în industria hotelieră, iar de acolo a trimis regulat bani acasă, părinților și fratelui său, ca să finanțeze ferma de familie. De câțiva ani, tânărul a revenit acasă și s-a dedicat exclusiv creșterii animalelor. Livrează laptele către Hochland, unul dintre marii procesatori din Ardeal și din România.

”Vânzarea laptelui nu-mi aduce profit. Banii pe care îi încasez se duc pe îngijirea vacilor. Pot spune că vacile se întrețin din laptele pe care-l produc. Uneori, însă socotelile dau cu minus”, precizează fermierul.

Am pus mâna pe pix , am deschis un caiet și ne-am apucat să calculăm.

”Laptele îmi aduce lunar 50.000 de lei. Din aceștia, scad 24.000 de lei, cu ajutorul cărora cumpăr un mix de hrană de la un furnizor din zonă. Eu nu pot să prepar acel mix, m-ar costa mai mult. Rămân 26.000 de lei. Din aceștia cheltuiesc vreo 8000 pentru angajați, salariile lor plus dările către stat. Rîmân 18000 de lei. Scad 2500 de lei prețul medicamentelor. Rămân 15.500 de lei. Scad 1500 de lei costul energiei electrice. Mă mai costă 1000 de lei apa din rețea” calculează Ionel.

Cheltuielile cu detergenții și dezinfectanții îi mai scad din venituri 500 de lei. Mai scade 500 de lei materialul seminal pentru vaci și încă 10.000 uneori 15.000 de lei cheltuieli pentru baloți și alte tipuri de hrană. Deja banii încasați din vânzarea laptelui au fost cheltuiți. Dacă nu mai intervin alte cheltuieli, fermierul e mulțumit. Îngrijorarea începe, dacă trebuie să mai chetuiască bani peste suma încasată pentru laptele livrat într-o lună.

Ionel Chirilă

Din fericire pentru fermier, acesta este beneficiarul subvenției pentru suprafața de pășune concesionată de la primărie, vreo 60 de ha. Totodată, încasează cele două tipuri de sprijin pentru sectorul zootehnic: sprijinul cuplat pentru zootehnie ( aprox. 300 de euro/cap de animal ) și ajutorul național tranzitoriu ( 300 de lei/cap de animal ).

Ce ar face Ionel fără aceste ajutoare financiare?

”Aș închide ferma și aș pleca din nou din țară, cu câini cu tot. Nici pe ei nu i-aș mai lăsa aici!”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *