BANII PENTRU ZONA MONTANĂ, CHELTUIȚI DE MÂNTUIALĂ? ”50.000 de euro pentru o incintă improvizată cu un frigider și o mașină”, arată o anchetă G4Media, realizată pe baza unor dezvăluiri făcute de avertizori de integritate

Revista FERMA: ”Fermierii români de la munte au la dispoziție un supliment financiar de 414.800.000 euro” Revista FERMA: ”Fermierii români de la munte au la dispoziție un supliment financiar de 414.800.000 euro”

Fotografii cu incinte improvizate, cu garajele blocate de trepte betonate, ilustrează rezultatele unor proiecte finanțate cu bani publici pentru sprijinirea fermierilor din zonele montane. Surse din interiorul Agenției Naționale a Zonei Montane spun că zeci de mii de euro au fost contractați pentru spații improprii și mașini scumpe, care ar trebui, teoretic, să susțină valorizarea produselor agricole, scrie G4Media.

Avertizori de integritate din instituție au declarat pentru G4Media că șefii agenției ar închide ochii la nereguli, pentru a reuși să cheltuiască cât mai mult din bugetele alocate pentru schemele de finanțare. În replică, șefa Agenției spune că proiectele au obținut toate autorizațiile de funcționare și că servesc nevoilor locale ale beneficiarilor acestor fonduri.

Acesta a fost primul an în care Agenția Națională a Zonei Montane a alocat bani pentru finanțarea fermierilor, dispunând de un buget total de 220 de milioane de lei. Agenția a acordat, până în acest moment, ajutoare de stat de 64 de milioane de lei pentru 165 de proiecte depuse de fermierii din zonele montane. Schema de ajutor are scopul de a sprijini înființarea centrelor de colectare și/sau procesare a laptelui, a fructelor de pădure, ciupercilor și ierburilor specifice, dar și pentru înființarea stânelor montane. 

Funcționari din ANZM au declarat redacției G4Media că proiectele pe care sunt împinși de către conducere să le aprobe sunt pline de nereguli:

studiile de fezabilitate nu respectă cerințele impuse de stat, devizele nu oferă detalii, nu sunt menționate cheltuielile neeligibile, iar solicitările de informații suplimentare nu sunt onorate. Evaluările s-ar face de mântuială, astfel încât agenția să poată finaliza cât mai multe proiecte.

Citește articolul integral pe G4Media. 

Revista FERMA: ”Fermierii români de la munte au la dispoziție un supliment financiar de 414.800.000 euro”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *