Studiu nou: Consumul acestor 3 nutrienți ar putea încetini îmbătrânirea / Unele ingrediente chimice din cosmetice ar putea contribui la îmbătrânirea accelerată

imbatranire, imbatranire, nutrienti, cosmetice Sursa foto: Tijanap | Dreamstime.com

Un studiu la care au participat aproape 4.000 de femei aflate la postmenopauză a identificat nouă substanțe chimice din alimente care pot influența îmbătrânirea, fie încetinind-o, fie accelerând-o, transmite publicația The Healthy.

Realizată de o echipă internațională, cercetarea va fi publicată în septembrie 2024 în The Journal of Nutrition, Health and Aging. Studiul a utilizat „ceasurile epigenetice” ale participanților, care integrează factorii genetici și stilul de viață, cum ar fi glicemia, nivelul colesterolului și consumul de alcool, pentru a determina „vârsta biologică” în comparație cu vârsta cronologică.

S-a constatat că trei nutrienți pot încetini îmbătrânirea:

1. Coumestrol: Un agent antiinflamator găsit în soia, fasole verde și spanac. Acesta imită estrogenul, oferind posibil protecție împotriva bolilor de inimă și a diabetului.
2. Beta-caroten: Folosit de organism pentru a produce vitamina A, benefic pentru sănătatea pielii, a ochilor, a sistemului reproducător și a sistemului imunitar. Este prezent în cartofii dulci, spanac, morcovi, cantalup și caise.
3. Acid arahidic: Un acid gras saturat care se găsește în uleiul de arahide și în untul de cacao și care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

În schimb, șase nutrienți au fost legați de îmbătrânirea accelerată:

1. Zahăr adăugat: Promovează stresul oxidativ și inflamația, ducând la o îmbătrânire celulară mai rapidă.
2. Acid gondoic: Se găsește în multe uleiuri vegetale, legat de un risc mai mare de mortalitate cardiovasculară.
3. Acid behenic: Asociat cu niveluri mai ridicate de colesterol, se găsește în nucile de macadamia, tamarind și soc negru.
4. Acid arahidonic: Crește inflamația, se găsește în carnea de pasăre, carne, pește, fructe de mare și produse din ouă.
5. Excesul de vitamina A: Poate duce la toxicitate hepatică și probleme grave de sănătate.
6. Conținut de minerale anorganice: Nivelurile ridicate, adesea datorate sodiului, pot provoca hipertensiune arterială.

Studiul pune accentul pe o dietă bogată în alimente pe bază de plante și săracă în grăsimi saturate și zaharuri. De asemenea, sugerează să se acorde atenție ingredientelor chimice din produsele cosmetice, deoarece acestea ar putea contribui la îmbătrânirea accelerată.

Citește și Un medic foarte apreciat spune că și-a inversat vârsta biologică de la 78 de ani la 57. Iată rutina sa de antrenament simplă, în 3 pași, dar și dieta urmată

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Tijanap | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *