Patru alimente asociate cu pierderea memoriei/În special vârstnicii ar trebui să le evite/Ce alte alimente sunt bune împotriva demenței

Alimente asociate cu demența Foto: Dreamstime

Alegerile alimentare au un impact puternic, în special pentru persoanele mai în vârstă. Sănătatea creierului lor poate fi influențată semnificativ de ceea ce consumă. De la brânzeturi și carne procesată la carbohidrați simpli, dietele moderne conțin adesea alimente asociate cu pierderea memoriei. De asemenea, acestea contribuie la inflamație și la acumularea de plăci în creier (afecțiune care duce la apariția bolii Alzheimer), potrivit Our Parents.

Includerea verdețurilor, a peștelui, a fructelor de pădure și a uleiurilor sănătoase în mesele destinate vârstnicilor le poate îmbunătăți sănătatea creierului și poate încetini evoluția demenței.

Patru alimente care declanșează demența

Demența este un termen colectiv utilizat pentru a descrie diverse simptome ale declinului cognitiv. Declinul cognitiv este un simptom al mai multor boli și tulburări cerebrale subiacente. Boala Alzheimer este o formă frecvent întâlnită de demență, iar un număr tot mai mare de cercetări descoperă legături între boala Alzheimer și alimentele pe care le consumăm.

Dieta modernă include mai multe alimente asociate cu demența care ar trebui consumate cu limită de către persoanele în vârstă. Aceste alimente includ:

Carnea și brânzeturile procesate

Alimente precum brânza, batoanele de mozzarella, slănina, curcanul afumat și șunca conțin nitrați, care se transformă în nitriți în organism, cauzând inflamație, un factor de risc cunoscut pentru Alzheimer.

Berea și vinul roșu

Aceste băuturi populare conțin, de asemenea, nitrați.

Carbohidrați simpli

Alimentele rafinate precum pastele, prăjelile, zahărul alb, orezul alb și pâinea albă provoacă creșteri ale producției de insulină și contribuie la formarea de proteine toxice asociate cu Alzheimer.

Popcorn la microunde

O prezență surprinzătoare pe această listă este popcornul pentru microunde, care conține diacetil, o substanță chimică care poate crește plăcile amiloide din creier. O acumulare de plăci amiloide a fost direct legată de boala Alzheimer.

De ce contribuie anumite alimente la demență

Anumite alimente contribuie la demență datorită tipurilor de nutrienți pe care le conțin și modului în care interacționează cu organismul. Un creier sănătos, la fel ca alte organe, are nevoie de propriul său tip de combustibil. Acesta prosperă pe baza unei diete bogate în:

  • Grăsimi sănătoase
  • Fructe
  • Legume
  • proteine slabe
  • Multe vitamine și minerale

Din păcate, consumul prea multor carbohidrați simpli, alimente procesate și zaharuri poate stimula producerea de toxine în organism. Aceste toxine pot contribui la inflamație și la acumularea de plăci amiloide în creier, ducând la afectarea funcției cognitive.

Alimente de consumat pentru a evita demența

În ciuda legăturilor dintre dietă și demență, este încurajator să știm că există și un revers al medaliei. Mai multe alimente stimulează sănătatea creierului și pot potențial încetini evoluția demenței. Următoarele alimente sunt benefice pentru organism și creier, indiferent dacă o persoană suferă deja de demență.

Legume cu frunze verzi

Legumele precum spanacul și varza kale sunt pline de nutrienți esențiali și antioxidanți care promovează sănătatea creierului.

Pește

Somonul, macroul, tonul, heringul, sardinele și alți pești sunt bogați în acizi grași omega-3, cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății creierului.

Fructe de pădure și fructe de culoare închisă

Acestea sunt bogate în antioxidanți și vitamine care protejează creierul de daune.

Cafeaua și ciocolata neagră

Atât cafeaua, cât și ciocolata neagră furnizează antioxidanți puternici, benefici pentru sănătatea creierului.

Ulei de măsline extravirgin și ulei de cocos presat la rece

Aceste uleiuri conțin grăsimi sănătoase care susțin funcția creierului.

Cum poate dieta DASH să reducă riscul de demență

Cercetări recente au indicat o corelație puternică între aderarea la dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) și un risc redus de demență. Dieta DASH se caracterizează prin consumul ridicat de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și limitarea grăsimilor saturate și a zaharurilor. S-a demonstrat că această abordare reduce hipertensiunea arterială, un factor de risc semnificativ pentru demență.

În plus, această dietă este bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și alți nutrienți care promovează sănătatea creierului. Studiile au constatat că persoanele care au urmat dieta DASH au fost mai puțin susceptibile de a dezvolta tulburări cognitive și demență, probabil datorită unui control mai bun al tensiunii arteriale, îmbunătățirii sănătății creierului și unor modele alimentare mai sănătoase. Cu toate acestea, deși legătura pare puternică, sunt necesare mai multe studii controlate pe termen lung pentru a înțelege pe deplin amploarea efectului protector al dietei DASH asupra sănătății cognitive.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *