Un normativ UE, care va intra în vigoare la începutul anului viitor, prevede ca vacile pentru carne să nu provină din zone despădurite / Argentina pune în funcțiune un sistem de certificare pentru exportul de vite și va îndeplini aceste cerințe

vaci, Argentina, directive UE, agribusiness Sursa foto: Pexels

Exportatorii argentinieni de carne de vită au investit deja peste 3 milioane de dolari (2,79 milioane de euro) pentru a dezvolta un sistem de certificare care să garanteze că aceasta nu provine din zone defrișate, conformându-se astfel legii comunitare care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Sunt date oferite de Institutul de Promovare a Cărnii de Vită din Argentina (IPCVA), care estimează piața lor în Uniunea Europeană la aproximativ 500-600 milioane de dolari (465-558 milioane de euro).

Surse din cadrul IPCVA au detaliat pentru EfeAgro că la această investiție, suportată de exportatori, se adaugă efortul necesar pentru “pregătirea și adaptarea” celor peste 250.000 de exploatații existente în Argentina, precum și pentru analiza imaginilor din satelit care vor trebui realizate anual în toate fermele.

În cadrul unei întâlniri recente cu jurnaliștii la Bruxelles, președintele IPCVA, Jorge Grimberg, a subliniat că acest efort de patru ani pentru a răspunde legislației europene va trebui să fie reflectat într-un preț care să-l “recunoască” și un consumator care să-l “aprecieze”. Cu alte cuvinte, dacă Europa are cerințe, va trebui să plătească mai mult.

În acest sens, producătorii și exportatorii de carne de vită din Argentina și-au exprimat convingerea că “marele capitol care urmează este cel al sustenabilității sub toate aspectele”, nu doar pe piața europeană, ci și pentru consumatorul mondial.

Legislația comunitară va afecta, începând de anul viitor, produse precum carne, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn și hârtie, și răspunde obiectivului UE de a se asigura că nu va fi un “complice involuntar” la defrișări, având în vedere că între 1990 și 2020 aproximativ 420 de milioane de hectare de păduri au fost transformate în terenuri agricole.

Învățând din experiența cu soia

Argentina a urmat același parcurs de certificare în ceea ce privește soia, fiind unul dintre principalii producători și exportatori mondiali, proces din care, conform surselor IPCVA, “au învățat multe lecții” în vederea certificării cărnii de vită. Principala lecție, conform acestora, a fost ca “toți actorii din lanțul valoric să fie pe aceeași platformă, pentru că dacă unul singur este exclus, poate pune în pericol credibilitatea unui produs și a unei țări”.

A doua lecție a fost “să aibă un sistem unic de control și verificare”; iar a treia, să implementeze un program comun de instruire.

Conform datelor oferite de executivul argentinian, în 2023 țara a vândut Uniunii Europene aproximativ 49.000 de tone de carne de vită, în valoare de 500 milioane de dolari (465 milioane de euro).

Pe toate piețele, exporturile au atins în exercițiul menționat 950.000 de tone, în valoare de 2,7 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro), cu China ca destinație principală, urmată de Israel și Germania.

Institutul a estimat efectivul de bovine la 13,3 milioane de capete, cu o producție de trei milioane de tone, conform estimărilor din 2023. În primul trimestru al anului 2024, producția a fost de 744.836 de tone, din care 68% a fost destinată pieței interne, iar restul exportului.

Provocarea actuală, conform exportatorilor, este că doresc să se impună ca “un furnizor de încredere” pentru consumatorul european și “să fie la înălțimea noilor cerințe”.

“Astăzi suntem concentrați pe respectarea reglementărilor cu toată responsabilitatea, cu tot ceea ce implică aceasta. După un an, când vom vedea ce înseamnă acest lucru în termeni de vânzări și prețuri, vom putea spune dacă suntem mulțumiți”, au asigurat reprezentanții IPCVA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *