Insula Miyajima, din Japonia și stridiile sale care l-au încântat pe Darwin. Pâinea cu curry umplută cu aceste stridii sunt landmark-ul gastronomic al locului

paine cu curry si stridii Sursa foto: Colaj G4food/Wikipedia

Insula Miyajima, aproape de Hiroshima, este renumită pentru calitatea moluștelor care cresc în apele sale și pe care bucătarii locali le prepară în multiple moduri. Darwin se zice că le-ar fi încercat. Se pare că, în timpul călătoriei sale la bordul lui „Beagle”, Charles Darwin adăuga în oală orice animal exotic pe care îl întâlnea.

Dacă întrebi un francez care sunt cele mai bune stridii din lume, va menționa cu siguranță stridiile Gillardeau sau Cadoret. Dacă pui aceeași întrebare unui japonez, acesta va răspunde cu tărie că cele mai bune stridii sunt cele cultivate pe coastele insulei Miyajima, situată la puțin peste 10 minute cu feribotul de orașul Hiroshima.

Această bucată de pământ este celebră pentru găzduirea sanctuarului sintoist Itsukushima și a porții tradiționale de acces la templu, care, în acest caz, se află în mare, pentru cerbii sika ce se plimbă liniștiți pe străzi și, desigur, pentru stridii.

În fiecare zi, pe insulă ajung sute de turiști locali și străini care, pe lângă vizitarea monumentelor religioase, degustă aceste moluște, preparate în multiple feluri

Restaurantele și standurile de mâncare din Miyajima oferă o gamă variată de preparate cu stridii. De asemenea, vizitatorii pot lua cu ei acasă stridii conservate, suvenir gastronomic original pentru paladarele occidentale. Stridiile din Miyajima sunt atât de renumite încât insula sărbătorește, în al doilea weekend din februarie — care se spune că este cea mai bună perioadă pentru a le savura — un festival dedicat exclusiv lor.

Aceste stridii (din specia Magallana Gigas, cunoscută anterior sub numele de Crassostrea Gigas și originară de pe coasta asiatică a Pacificului) se caracterizează printr-o carapace mică, de 10 până la 15 centimetri, care ascunde paradoxal în interior destul de multă carne. Cu o textură fermă, gustul lor este delicat. Se spune că secretul constă în liniștea mării din golful Hiroshima, unde sunt cultivate, cu puține valuri și maree moderate. De asemenea, se afirmă că le favorizează apropierea de vărsarea râului Ota, a cărui apă atenuează salinitatea apei marine și oferă nutrienți ce favorizează creșterea planctonului cu care se hrănesc moluștele.

Aceste stridii sunt consumate în Japonia de mii de ani, iar cultivarea lor aici datează din secolul al XVI-lea

În Miyajima, ca să le guști, trebuie să mergi pe strada Omotesando, cea mai comercială din insulă, situată între portul unde acostează feriboturile și celebrul sanctuar de aici. Numeroase standuri de mâncare și restaurante le oferă preparate în sute de moduri. Cel mai rar, sunt oferite crude (Namagaki), sau ponzu (un sos care combină yuzu, vin și sos de soia) și însoțite de un pahar de sake (vinul japonez din orez). Mult mai frecvent, sunt preparate la grătar de cărbune (kakiyaki), în coajă, pentru a-și lăsa sucul propriu. Alteori, sunt fierte în sos de soia, un strop picant, sau marinate în ulei, sau pur și simplu gătite la aburi (kaki no mushiyaki). O altă variantă este să fie gratinate cu un sos.

De asemenea, sunt servite în stil kakifurai (prăjite după ce au fost tăvălite în ou bătut și panko, pesmetul cu textură de fulgi, una dintre cele mai populare metode de a consuma aceste moluște în Japonia), kakimeshi (un fel de orez care se fierbe în supă de stridii și la care se adaugă stridii) sau chiar înlocuind puiul în popularele yakitori (frigărui). Alteori sunt servite alături de garnitură de orez, legume sau tofu prăjit.

Pâinea cu curry și stridii, preparatul cel mai original de pe insula japoneză

Cu toate acestea, una dintre cele mai originale modalități de a le încerca este într-un karē pan (pâine cu curry). Acest din urmă este un gustare foarte populară în Japonia, constând într-o micuță chiflă, condimentată cu curry, care poate avea multiple umpluturi și care este tăvălită în panko înainte de a fi prăjită.

În Miyajima, așa cum era de așteptat, umplutura cea mai caracteristică este cea cu stridii. Karē pan sunt oferite trecătorilor la tarabă, fie vrac, fie deja ambalate în hârtie, gata de a fi luate și consumate. Fiecare dintre aceste chifle tradiționale conține o pereche de stridii. Ideal pentru a rontăi în timpul vizitei pe insulă, karē pan-ul cu stridii este un produs pufos și moale în interior, cu o crustă prăjită și crocantă. Chifla conține o umplutură în care se îmbină gustul marin al stridiei cu acel gust special al curry-ului, într-o combinație surprinzătoare și atrăgătoare. Și chiar dacă probabil unii europeni vor continua să prefere stridiile franceze de Gillardeau și Cadoret și alte moduri mai tradiționale de a degusta această produse, nu e rău, precum Darwin, să încercăm orice preparat pe care îl întâlnim în călătorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *