Gastronomia din Gibraltar. Un loc între două continente, care aparține formal Angliei și cultural Spaniei

gastronomie gibraltar, calatorii culinare, Spania, Anglia, retetele Juanitei Colaj G4Food

Insula Gibraltar se înalță din mare, practic la un pas de frontiera sudică a Spaniei. Formal aparține Marii Britanii, dar toată viața de aici este conexată la modul de trai spaniol. Pentru un pic de culoare să-i adaugăm și componenta arabă, continentul african fiind la o aruncătură de băț, peste mare. Deși pretutindeni vezi emblema Majestății Sale britanice, engleză vorbesc doar turiștii. În rest auzi spaniolă. În urmă cu două săptămâni, înainte de finala Euro 2024, gluma de bază era: „Care dintre cele două câștigă (Anglia sau Spania), rămâne cu Gibraltarul.” Gastronomia din Gibraltar este deosebită și merită toată atenția noastră.

Gastronomia nu face excepție în acest amestec de tradiții

Nu există nicio îndoială că, alături de turismul patrimonial și cultural, de plajă și sporturi nautice, gastronomia este un reper de referință în Gibraltar, așa cum arată Diario De Sevilla.

Gastronomia din regiune se bazează pe materii prime de neîntrecut, în special în domeniul pescuitului. Așa se întâmplă când te aprovizionezi din ape care provin, în același timp, din Mediterana și Atlantic. Strâmtoarea Gibraltar unește două mări cu adâncimi diferite și aceasta face să existe două curenți, unul de umplere care, venind din Atlantic, introduce ape de suprafață și puțin sărate în Mediterană, și un alt curent de golire cu ape mai reci și sărate care merg din Mediterană spre Atlantic. Aceste condiții extreme fac ca peștele să aibă texturi mai compacte.

Sursa foto: diariodesevilla.es

Astfel, se remarcă specii precum plătica, numit besugo de la pinta datorită petei sale caracteristice negre – a cărui preparare este foarte simplă, cea mai clasică fiind la grătar. Un alt pește din aceste ape este halibutul, care permite preparate ceva mai elaborate. Bibanul de mare, limba de mare și hamsiile sunt, de asemenea, specii foarte apreciate în gastronomia din Gibraltar, putând fi găsite foarte proaspete în piețele și restaurantele locale.

Nu putem să nu menționăm regele peștilor: tonul roșu, care este capturat sălbatic în timpul trecerii sale prin Strâmtoare. Este un pește foarte apreciat, atât pentru gustul său, cât și pentru valoarea sa nutrițională. Există puține produse care să permită atât de multe forme de gătit: crud, la grătar, copt etc. Dar există două moduri de a pregăti tonul care se remarcă în Gibraltar: tartarul și tonul în untură, care este o invenție a acestei zone.

În ceea ce privește moluștele, sunt foarte apreciate esculpiñas (un tip de stridie mică) care, în general, se consumă crude și condimentate cu câteva picături de lămâie.

Din regiunea din apropiere, de pe continent, numită Campo de Gibraltar, se aduce materia primă variată și de înaltă calitate pentru preparatele de carne. Există aici o zonă de creștere a animalelor unde se cresc taurii de coridă și vitele de rasă retinta, care au câștigat o meritată faimă în ultimii ani. De asemenea, se aduce carne de vânat (cerb, mistreț sau iepure).  În insula Gibraltar, de această dată, singura faună care există (doar se vizitează, nu se consumă, nu vă speriați), sunt maimuțele. Extrem de multe și agresive, se apropie până la a te atinge, a se urca pe umărul tău sau a-ți fura mâncarea sau diverse lucruri.

Ce preparate vom găsi în restaurantele din Gibraltar

Găsim pește în toate formele și felurile, dar și tocănițe: gazpachuelo, un bulion de pește cu maioneză, lămâie, cartofi fierți și pește; refrito barreño, cu sparanghel, ceapă, roșii, ardei, cartofi și ou. Toate preparate spaniole, împrumutate de pe continent.

Sursa foto: diariodesevilla.es

Există o mare influență italiană în bucătăria de aici, care se vede în rosto, un fel de penne cu carne, sos de roșii și ciuperci. La fel se observă și în calentita, panissa și torta de acelgas, plăcințele sau pâinici unde zice-se că și maltezii și grecii ar fi contribuit.

Sursa foto: europasur.es

Un alt aspect care distinge regiunea este apropierea sa de continentul african, cu care a avut loc un schimb gastronomic notabil. Couscous-ul, faimoasa specialitate nord-africană, este un produs din ce în ce mai răspândit în restaurantele din Gibraltar, la fel ca pastelas și kebaburile, care sunt alte forme prin care vizitatorii se pot familiariza cu cultura marocană.

Desert ați putea încerca o japoneză, un fel de gogoașă umplută cu cremă dulce.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *