Cum se păstrează condimentele și când trebuie să le arunci/Cele de calitate se strică

Cum se păstrează condimentele. Foto: Pexels

Majoritatea condimentelor sunt prelucrate pentru a putea fi păstrate pe raft. Aceasta înseamnă că pot sta perioade lungi de timp, fără să se strice. În general, se păstrează condimentele conservabile în siguranță la temperatura camerei, chiar și după ce le-ați deschis, promite webmd.com.

Fiecare producător oferă indicații cu privire la păstrarea acestora sau dacă trebuie refrigerate, pentru a se păstra proaspete mai mult timp. Totuși, orice aliment expiră în cele din urmă, așa că verificați data expirării de pe ambalaj.

Orice conține lactate, cum ar fi smântâna și unele sosuri preparate pentru salate, merg direct în frigider (pe raft, nu pe ușă). Unele sosuri și produse din brânză, cum ar fi brânza rasă pe care o presărați pe paste, pot fi păstrate pe raft. Utilizați această regulă generală, în ce privește modul în care se păstrează condimentele: dacă este refrigerat în magazinul alimentar, refrigerați-l când ajungeți acasă.

Dacă cumpărați dressing ranch, brânză albastră sau salsa de pe raft, acestea pot fi păstrate în cămară până când le deschideți (atâta timp cât este înainte de data limită de consum). Acest lucru este valabil și pentru chutney-uri, hrean, chimichurri, pesto, maioneză, aioli, remoulade, sos tartar, gemuri, jeleuri, relish-uri și ghimbirul și wasabi care însoțesc sushi.

Unele pot sta pe ușa frigiderului

Condimentele de raft, cum ar fi muștarul, oțetul de vin roșu, conservele de fructe și sosul pentru aripioare, nu trebuie să fie păstrate la temperaturi prea scăzute, ca alte alimente perisabile, cum ar fi laptele, ouăle și carnea, așa că pot sta pe ușa frigiderului. Asigurați-vă că frigiderul este setat la maximum 3 grade C sau mai puțin.

Mierea este acidă și are foarte puțină umiditate. Acest lucru o face un mediu slab pentru supraviețuirea bacteriilor (acesta este un lucru bun!). Deoarece dezvoltarea bacteriilor nu este o problemă, nu trebuie să refrigerați mierea. Nici nu ar trebui. Frigul face ca mierea să devină solidă și ar trebui să o încălziți pentru a o putea utiliza. De asemenea, frigul poate duce la cristalizarea mierii. Mierea trebuie folosită în termen de doi ani, deși se spune că nu expiră.

Ketchup-ul nu trebuie păstrat la frigider

Nu trebuie să păstrați ketchup-ul la frigider, chiar și după ce l-ați deschis, timp de până la două luni. Dar nu există niciun motiv să nu-l puneți în frigider: Va rămâne proaspăt mai mult timp în acest fel. Același lucru este valabil și pentru sosul picant, sosul de grătar, sosul de cocktail, sosul buffalo, muștar, sosul chili dulce, sambal, sriracha, sosul Worcestershire, sosul pentru friptură și toate tipurile de oțet.

Pachetele cu ketchup și muștar rămase pe fundul pungii de mâncare la pachet nu trebuie refrigerate. Totuși, odată ce le deschideți, folosiți-le sau aruncați-le. Pachetele cu sos de salată se păstrează la frigider câteva zile.

Fiecare bucătărie are un sistem de depozitare diferit. Indiferent dacă depozitați alimentele în cămară sau în dulapuri, acestea trebuie să fie spații răcoroase, întunecoase și uscate – între 10 și 20 de grade C. Țineți alimentele departe de aragaz, cuptor, mașină de spălat vase, boiler, uscător de rufe și țevi fierbinți.

Organizarea este secretul

La fel ca în cazul altor alimente, ar trebui să organizați condimentele în ordinea achiziționării, astfel încât să le folosiți la timp. De exemplu, depozitați muștarul galben nou în spatele celui în care mai este puțin, astfel încât să îl luați mai întâi pe cel vechi. Sau scrieți data cumpărării pe borcane și sticle pentru a vă ajuta să țineți evidența.

Puteți congela orice condiment, cu excepția celor făcute cu produse lactate. S-ar putea să sacrificați un pic de aromă atunci când îl decongelați. Dar veți prelungi durata de viață a oricărui condiment.

Orice condiment care s-a stricat va avea un miros diferit, un gust ciudat, un aspect neplăcut. Pot face mucegai sau o peliculă tulbure deasupra. Nu mai pot fi consumate în această situație.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *