Cum să-ți convingi copilul să mănânce legume și fructe. Nouă sfaturi de la un specialist

Copiii refuză să mănânce legume

Niciun copil nu ar vrea să mănânce legume și dacă o face, nu e din plăcere. Știm cu toții că preferă dulciurile, ciocolata sau prăjiturile. Însă ca părinți, ne vom îngriji întotdeauna să aibă o masă echilibrată și sănătoasă. Iar pentru asta va trebui să-i convingem că legumele sunt bune, arată Half Your Plate.

Dieteticianul Jennifer House împărtășește zece sfaturi pentru părinții care întâmpină dificultăți în a-și convinge copiii să se bucure de aceste alimente sănătoase, atunci când rugămințile și recompensele nu mai funcționează.

De ce urăsc copiii legumele?

Dacă hrăniți un copil pretențios, legumele sunt printre cele mai dificile alimente pentru copiii mici. În jurul vârstei de 2 ani, când copiii devin mai mobili, ei încep să refuze alimentele noi, pe care nu le-au mai încercat.

Gustul și textura legumelor pot fi, de asemenea, o provocare. Legumele sunt în mod natural mai amare, iar copiii preferă în mod natural alimentele dulci. Acest lucru este natural deoarece alimentele dulci oferă surse de energie rapidă. Iar legumele tari și crocante pot fi, de asemenea, mai greu de mestecat.

Nutriționista îi îndeamnă pe părinți să evite să pună presiune pe copii ca să mănânce legume. „Numeroase studii arată că o presiune mai mare pentru a mânca duce la niveluri mai scăzute ale aportului alimentar și ale greutății copilului și la niveluri mai ridicate ale mofturilor. Așadar, presiunea se întoarce împotriva noastră”, spune ea.

De asemenea, recomandă evitarea laudelor și a recompenselor. „Copiii noștri nu ar trebui să mănânce pentru o recompensă sau aprobare, ci pentru că le este foame. Cercetările arată că recompensa și lauda duc la faptul că copiilor oricum le place mai puțin acel aliment”, mai spune ea.

Nici mita nu o recomandă specialista. „Dacă copilul dumneavoastră trebuie să își termine legumele pentru a primi desertul, acest lucru îi spune că legumele sunt scârboase. Și pune desertul pe un piedestal, iar acesta devine și mai dorit”, mai spune ea.

De asemenea, ea spune că educația nutrițională nu funcționează. „Preșcolarii au mâncat mai puțini morcovi și biscuiți și i-au considerat mai puțin gustoși atunci când îngrijitorii le-au spus că mâncarea acestor alimente îi va ajuta să atingă un anumit obiectiv de sănătate. Așa că nu vă deranjați”, arată nutriționista.

Ea împărtășește, apoi, zece sfaturi pentru a-i convinge pe cei mici să mănânce legume.

1) Faceți legumele mai ușor de mâncat

Copiilor le plac cartofii prăjiți și chipsurile! Așa că serviți legumele în formă de chips sau cartof prăjit. Puteți face „chipsuri” cu cartofi dulci, păstârnac sau sfeclă. Stropiți-le cu ulei și sare și coaceți-le. Iar chipsurile de kale sunt o metodă excelentă de a le prezenta copiilor această legumă verde închis într-o formă care ar putea fi mâncată!

2) Adăugați arome

Țelina are un gust mai bun cu unt de arahide, iar morcovii au un gust mai bun cu sos. Sigur, s-ar putea ca copilul să lingă sosul….., dar cel puțin încercați! Hummus, iaurt sau chiar Ketchup sunt bune.

Încercați să prăjiți legumele pentru a le scoate în evidență dulceața. Copiii nu se vor atinge de varza de Bruxelles decât dacă este prăjită cu unt și sirop de arțar.

3) Dați legumelor nume amuzante

Dacă dați unui fruct sau unei legume un nume atrăgător, copiii sunt mai predispuși să le mănânce. Și să mănânce mai mult din ele. Salata de fructe curcubeu, mazărea putere, spanacul super-eroilor sau broccoli ca „mini-arbori” ar putea crea ceva interes.

4) Jucați-vă cu alimentele

Jucatul cu mâncarea poate fi deosebit de utilă dacă aveți un copil sensibil senzorial căruia nu-i plac anumite texturi. Îi oferă șansa de a se juca și de a simți alimentele. Și este o altă modalitate de a vă expune copilul la mâncare – fără nicio presiune să o mănânce, deoarece nu este timpul să mănânce!

De exemplu, faceți o ștampilă cu o sfeclă sau un cartof: tăiați-l în jumătate, decupați o formă mică din el și transformați-o într-o stampilă. Poate fi utilă colaborarea cu un terapeut ocupațional specializat în alimentație sau cu un dietetician instruit în metoda senzorială orală secvențială (SOS) pentru a pune în aplicare terapia de alimentație sau un plan de joacă cu alimente la domiciliu.

În terapia SOS, copilului i se prezintă câte o bucată de aliment cu care să se joace, pe rând. Proprietățile senzoriale leagă toate alimentele, iar activitățile distractive îl ajută să parcurgă „treptele către mâncare”. De la a fi prezent cu alimentele la a interacționa cu ele, a le mirosi, a le atinge, a le gusta și a le mânca.

5) Nu renunțați

Copiii pot avea o teamă de lucruri noi, numită „neofobie”. De asemenea, ei au gusturi schimbătoare. Este posibil să fie nevoie de până la 15 încercări (sau mai multe!) înainte ca cel mic să aleagă să mănânce alimentul. Așa că oferiți-i alimentul ori de câte ori îl mâncați. Și nu acceptați ideea că „nu-i place asta, așa că nu i-o voi mai servi”.

6) Serviți-i legume atunci când îi este mai foame

La fel ca oricare dintre noi – mâncarea are un gust mai bun atunci când ne este foame! Și suntem mai puțin selectivi cu ceea ce vom alege să mâncăm. Copilul poate veni acasă de la școală flămând sau ați putea să-i oferiți o farfurie de legume cu sos ca „aperitiv” înaintea cinei.

7) Cultivați o grădină și faceți cumpărături împreună cu copilul

Implicarea copiilor în procesul de cultivare sau cumpărare a legumelor contează ca expunere pozitivă la alimente! Și îi va încuraja să guste alimentele.

Cultivați o grădină (sau chiar un ghiveci pe pervaz) de legume. Vizitați piața fermierilor și discutați cu un fermier despre modul în care își cultivă morcovii. Sau rugați-vă copilul să aleagă o nouă legumă pe care să o încerce la magazinul alimentar.

8) Gătiți împreună cu copilul

Crearea meselor în bucătărie le dă copiilor un sentiment de mândrie și de proprietate asupra alimentelor. Copilul va fi mai probabil să încerce un aliment nou pe care a ajutat să îl facă.

9) Fiți un model bun

Lăsați copilul să vadă că mâncați fructe și legume – și copiii vor mânca și ei mai mult! Părinții care sunt un model în ce privește consumul de fructe și legume au copii care mănâncă mai mult din acestea. De asemenea, puteți încerca să oferiți alimente noi cu alți copii în preajmă, deoarece copiilor le place să se copieze unii pe alții.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *