Războiul monoglutamatului de sodiu ( E 621 ) dintre Uniunea Europeană și China: autoritățile europene extind taxa anti-dumping, după ce companiile chineze au reușit să fenteze măsurile de până acum

Războiul monoglutamatului de sodiu ( E 621 ) dintre Uniunea Europeană și China: autoritățile europene extind taxa anti-dumping, după ce companiile chineze au reușit să fenteze măsurile de până acum Războiul monoglutamatului de sodiu ( E 621 ) dintre Uniunea Europeană și China: autoritățile europene extind taxa anti-dumping, după ce companiile chineze au reușit să fenteze măsurile de până acum

Comisia Europeană a decis astăzi, 13 octombrie, să extindă aplicarea taxei anti-dumping și pentru importurile de glutamat monosodic ( MSG ) în amestec sau în soluție, conținând glutamat monosodic în proporție de cel puțin 50 % din masa uscată, originar din Republica Populară Chineză. Decizia, publicată în Jurnalul Oficial al UE, a fost luată după ce autoritățile europene au descoperit că firmele chinezești au reușit să evite taxa anti-dumping instituită de Comisia Europeană în 2015, comercializând ulterior glutamat monosodic în amestec sau în soluție, conținând glutamat monosodic în proporție de 50 % sau mai mult din greutatea uscată. Taxa aplicată din 2015 pentru MSG în stare pură este ad valorem cuprinsă între 33,8 % și 39,7 %.

Anul acesta, în 8 ianuarie, Comisia Europeană a primit o cerere prin care i s-a solicitat să ancheteze posibila evitare a măsurilor antidumping instituite la importurile de MSG originare din China și să supună aceste importuri înregistrării. Cererea a fost înaintată de Ajinomoto Foods Europe SAS, unicul producător de MSG din Uniune.

Compania a transmis suficiente elemente de probă potrivit cărora măsurile antidumping existente vizând importurile de MSG fac obiectul unei evitării a plății taxei. Potrivit acestor elemente de probă, companiile chinezești au comercializat MSG cu o mică modificare care nu îi afectează caracteristicile fundamentale, dar care determină încadrarea sa în coduri vamale care, în mod normal, nu fac obiectul măsurilor, neexistând o motivație suficientă sau o justificare economică alta decât impunerea taxei.

Potrivit datelor comerciale obținute de Comisie, după 2015 au scăzut cantitățile de MSG pur originar din China de la 5 234 tone la 3 063 tone. În schimb, cantitatea de MSG în amestecuri și în soluții, pentru care firmele chineze nu au plătit taxa anti-dumping, a crescut de la 4 535 tone la 8 558 tone.

Monoglutamatul de sodiu este folosit în special ca potențiator de arome în supe, ciorbe, mâncăruri pe bază de carne și pește, precum și în alimentele gata preparate. MSG-ul este utilizat, de asemenea, în industria chimică pentru aplicații nealimentare, precum detergenții. MSG este obținut prin fermentarea bacteriană a unei surse de zahăr (de exemplu, amidon de porumb, amidon de grâu sau amidon de tapioca, precum și sirop de zahăr, melasă din trestie de zahăr și melasă din sfeclă de zahăr. MSG este cunoscut și după codul E621, iar descrierea prezentată în Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei (7) de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari este: „cristale sau pulbere cristalină de culoare albă, practic inodore”. Denumirea chimică a MSG este L-glutamat monosodic monohidrat, iar formula sa chimică este C5H8NaNO4 · H2O.

sursa foto: confrontingchronicpain.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *