Protestul fermierilor români: bine organizat, fără derapaje anti-europene

Protestul fermierilor români: bine organizat, fără derapaje anti-europene Foto: G4Food

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – ,,Forumul APPR”, a organizat, astăzi, 7 aprilie 2023, proteste în mai multe locuri din țară, pentru a-și exprima nemulțumirea față de soluțiile găsite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării, de la București, și Comisia Europeană pentru a-i compensa financiar pe fermierii care susțin că au înregistrat pierderi din cauza importurilor de cereale din Ucraina, crescute vertiginos, după invadarea militară a Ucrainei de către armata rusă. 

Sprijinul de 10.000.000 de euro aprobat de C.E, cu posibilitatea ca guvernul să-l dubleze, este considerat nesatisfăcător de organizatorii protestelor, care au cerut inițial o schemă de ajutor de 200.000.000 de euro.

Din filmările postate pe facebook de jurnaliști prezenți la proteste și chiar de fermierii participanți la acțiuni ( în vămi, în centrul orașelor ) reiese că protestele au fost lipsite de incidente majore și nu au fost afișate mesaje anti-europene. Mesajele au trimis strict la deciziile Comisiei Europene privind fluxul de mărfuri ucrainene pe piața europeană, inclusiv în România, și nu la apartenența țării noastre la blocul comunitar. Ba încă am văzut și steaguri ale Uniunii Europene!

Iată mesajele reperate de lantulalimentar.ro: 

”Coridoarele de solidaritate/Surse de vulnerabilitate”

”Calculele voastre/falimentele noastre”

”Stop grâne GMO din Ucraina/Dacă tot consumăm, vrem să și producem”

”Fermierul român: geografic european/Practic singur!”

”Pe aici nu se trece”

”Vrem condiții egale de producție/Nu practici comerciale neloiale”

”Vrem să ajutăm, dar nu cu orice preț”

”Voi greșiți, noi plătim”

”Opriți falimentarea agriculturii românești”

”Ne obligați să producem scump/Vindem ieftin!”

Un singur mesaj, ”Fermierul român: geografic european/Practic singur!”, conține o mică nuanță propagandistică. Fermierul român nu poate susține că este abandonat în Uniunea Europeană, atât timp cât plafonul financiar acordat sectorului agroalimentar românesc ( FEGA + FEADR ) este al șaptelea din Uniunea Europeană. Să zicem că mesajul este mai degrabă unul emoțional, menit să sensibilizeze funcționarii de la Bruxelles, într-un mod așa, mai patetic, românesc. 

De observat că pancartele cu aceste mesaje au avut același format și mesajele au fost inscripționate cu același caracter și aceleași culori ( roșu și negru ), în toate locurile unde au fost protestele, dovadă că AAC a coordonat și controlat de la centru partea de comunicare publică, pentru a nu permite insinuarea și utilizarea unor eventuale mesaje deplasate, chiar politizate.

Dacă aș fi comisar pentru Agricultură la Bruxelles, i-aș felicita pe organizatorii protestelor fermierilor din România pentru modul cum au organizat aceste acțiuni: coloane de tractoare ( cele mai multe din import, cumpărate probabil cu bani europeni nerambursabili, prin Pilonul II/dezvoltare rurală/PNDR ) rulând lent, pe șosele, spre locul de protest, fără altercații cu forțele de ordine și fără distrugerea unor bunuri publice.

Rămâne de văzut care vor fi rezultatele acestui protest. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat săptămâna aceasta că  a semnat împreună cu omologii săi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care au propus un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale ucrainene. Mai exact, cei cinci premieri au cerut Comisia Europeană să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire.

Florin Barbu, președintele PSD al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a cerut într-un comunicat de presă remis de biroul de presă al partidului ”reintroducerea taxelor vamale pentru importul de cereale din Ucraina”.

Noul ministru al Agriculturii din Polonia, numit în funcție recent, după ce predecesorul său și-a dat demisia tocmai din cauza protestelor fermierilor polonezi, care au aceleași nemulțumiri, a anunțat că Polonia a oprit importurile de cereale din Ucraina, dar permite încă tranzitul către alte destinații.

Dincolo de protestele de astăzi, AAC, afiliată la COPA COGECA, cel mai mare sindicat al fermierilor din UE, are responsabilitatea să gestioneze bine comunicarea publică în condițiile în care propaganda anti-europeană se intensifică și parazitează aceste situații de criză prin care trece sectorul agroalimentar. 

Dumitru Bădița

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *