Un nou studiu arată că alimentele ultraprocesate pe bază de plante pot crește riscul de probleme grave de sănătate

alimente ultraprocesate, plante, boli, studiu Sursa foto: David Tonelson | Dreamstime.com

Oficialii din domeniul sănătății publice pledează de mult timp pentru o dietă bazată pe plante pentru a reduce riscul de boli grave. Cu toate acestea, nu toate alimentele pe bază de plante oferă aceleași beneficii pentru sănătate. Cercetări recente, publicate în The Lancet Regional Health – Europe, indică faptul că alimentele ultraprocesate pe bază de plante pot crește riscul de probleme grave de sănătate, precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, transmite publicația Food & Wine.

Acest studiu a analizat aproape un deceniu de date de la aproximativ 118.000 de adulți din UK Biobank. Rezultatele au arătat că o creștere cu 10% a caloriilor provenite din alimente ultraprocesate pe bază de plante a crescut riscul de boli de inimă cu 5% și de boli coronariene cu 6%.

În schimb, o creștere cu 10% a alimentelor integrale pe bază de plante a fost asociată cu un risc cu 8% mai mic de a dezvolta boli coronariene și cu un risc cu 20% mai mic de a muri din cauza acestora. De asemenea, s-a corelat cu un risc cu 13% mai mic de a muri din cauza oricărei boli cardiovasculare.

Distincția dintre alimentele ultraprocesate și cele minim procesate este esențială.

Alimentele procesate au fost modificate din starea lor naturală, adesea cu adaos de ulei, sare și zahăr, în timp ce alimentele ultraprocesate conțin ingrediente artificiale suplimentare, conservanți și sunt fabricate industrial. Aceste alimente, cum ar fi anumite gustări pe bază de plante, burgeri și iaurturi fără lapte, sunt adesea lipsite de substanțe nutritive vitale și sunt legate de riscuri mai mari de boli cronice și cancer.

Experții recomandă să se acorde prioritate alimentelor integrale, minim prelucrate, cum ar fi fructele proaspete, legumele, cerealele integrale, nucile, semințele, carnea slabă și leguminoasele. Deși există produse sănătoase pe bază de plante, este esențial să aveți discernământ și să nu presupuneți că toate alimentele pe bază de plante sunt benefice.

Încercați să completați orice produse ultraprocesate cu alimente integrale bogate în nutrienți pentru a menține o dietă echilibrată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Pai nu este nici o diferenta intre un produs ultraprocesat cu carne sau cu inlocuitori din carne…in plus daca citesti lista de ingrediente ale produselor ultraprocesate din plante vei vedea multe cuvinte pe care nici nu poti sa le pronunti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *