Superalimente care sunt super doar până la un punct. De ce unele dintre ele pot genera intoleranțe sau alergii

superalimente superfoods intolerante alergii seminte de chia seminte de in afine ceai verde goji foto freepik.com

Consumul „superalimentelor”  este o modalitate de a crește aportul de antioxidanți și alți nutrienți benefici pentru sănătate, însă cercetări mai noi au scos în evidență că multe dintre ele pot avea și efecte mai puțin bune. Sunt super dar nu sunt perfecte, scrie publicația thehealthy.com .

Fiecare dintre ele conțin o serie de substanțe care nu au fost suficient investigate – de unde regula generală că orice aliment trebuie consumat cu măsură. Unele superalimente pot da probleme de diferite intensități din sfera intoleranțelor, a scos în evidență o cercetare pe 12.000 de subiecți cu probleme de acest tip.

Sensibilitatea la anumite alimente se poate manifesta printr-o serie largă de simptome non specifice de diferite intensități. Prin urmare, ele pot fi mai dificil de diagnosticat. Simptomele pot include balonarea, greața, dureri abdominale mai intense sau mai difuze, diaree, uneori altenată cu constipație, reflux gastric, dureri de cap, mâncărimi, pete roșii sau chiar confuzie mentală, explică Elena Salagean, medic si consultant în domeniul alergiilor din Marea Britanie.

Semințele de chia

Conțin niveluri moderate de salicilați, compuși naturali prezenți în unele plante, fructe, legume, condimente. Acestea pot provoca simptome de intoleranță sau chiar, în unele cazuri, alergii sau astm.

O altă substanță care poate genera intoleranță, conținută în semințele de chia, sunt lecitinele. Acestea sunt proteine prezente în principal în leguminoase – soia, fasole, linte, arahide. Cercetările pe subiect sunt încă puține, dar experții spun că au fost evidențiate unele legături între lecitine și intoleranțe la unele persoane. De vină ar fi felul în care lecitinele sunt digerate la nivelul intestinului. Situația a fost și mai frecventă în cazul celor care erau deja cunoscuți cu probleme la nivelul florei microbiene.

Goji

Ca și semințele de chia, fructele de goji conțin și ele o cantitate moderată de lecitine. Gătirea alimentelor care conțin lecitine ar putea să reducă efectul lor, însă în cazul goji, fiind fructe uscate, cu nivel ridicat de lecitine, acest efect al gătirii este mai redus. De asemenea, conțin și cantități importante de salicilați, mult mai mult decât semințele de chia, cu același efect.

Un studiu din 2012 a scos în evidență și potențialul alergic important al fructelor de goji, precum și un înalt grad de reactivitate la roșii, nuci și anumite plante aromatice, dacă sunt asociate cu goji.

Semințele de in

În cazul semințelor de in cercetările se contrazic oarecum. Dacă un studiu din 2010 a relevat faptul că alergiile sunt foarte rare în cazul lor, un altul din 2016 a concluzionat că atunci când ele dus la acest tip de simptome este foarte probabil din cauza faptului că au fost contaminate cu polen sau mucegaiuri. De asemenea, s-a observat o reactivitate mărită în prezența semințelor de in la arahide, soia, lupini, ulei și polen de rapiță, cereale.

Conform unui studiu Mayo Clinic citat în articol, semințele de in pot cauza o serie de simptome digestive atunci când sunt consumate în cantitate prea mare și cu prea puțină apă. Fibrele pe care le conțin în procent mare fără apă suficientă pot cauza gaze abdominale, balonare, diaree.

Afinele

Și afinele sunt bogate în salicilați, unele cercetări spun chiar că ele conțin și acid salicylic, adică aspirină. Unele persoane sunt alergice sau intolerante la aspirină – ceea ce înseamnă că și afinele pot risca să provoace același tip de efect.

Ceaiul verde

Este cunoscut ca superaliment ceaiul verde, dar conține și tanini. La unele persoane, aceștia pot da reacții adverse. La fel ca și vinul roșu, pot provoca dureri de cap sau de stomac. Taninii au și efect iritant asupra tractului digestiv, motiv pentru care poate duce la diaree și dureri de stomac.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *