Alimentele care ajută la accelerarea metabolismului/Chiar dacă genetica nu te ajută să scapi de kilogramele în plus, stilul de viață o poate face

Alimente care ajută la accelerarea metabolismului Foto: Pexels

Când vine vorba despre metabolism, cel mai important lucru este constituția genetică. Dar acest lucru nu ar trebui să vă împiedice să faceți schimbări în stilul de viață, dacă doriți să scăpați de niște kilograme. Există și alimente care vă vor ajuta la accelerarea metabolismului, conform Harvard Medical School.

Ce este metabolismul

Metabolismul este procesul prin care corpul transformă ceea ce mâncăm și bem, în energie. Acest proces complex alimentează tot ceea ce facem, de la respirație, la creștere, la furnizarea de energie creierului pentru a gândi.

Organismul arde calorii în permanență, indiferent dacă corpul este activ sau în repaus. Chiar și atunci când ne odihnim sau dormim, corpul are nevoie de energie pentru a menține funcțiile vitale, cum ar fi respirația, circulația sângelui și repararea celulelor. Acest consum de energie se numește rata metabolică bazală (BMR).

Deplasarea, mersul pe jos, vorbitul și îndeplinirea sarcinilor zilnice ard, de asemenea, calorii.

Activitățile fizice precum alergarea, înotul sau ridicarea de greutăți cresc numărul de calorii pe care le utilizează organismul.

Metabolismul este influențat în mare măsură de genetică. Dar există unele modificări ale stilului de viață pe care le puteți face și care vă pot ajuta la accelerarea metabolismului.

Acesta joacă un rol cheie în pierderea în greutate, care are loc atunci când organismul arde mai multe calorii decât consumă. O persoană cu o rată metabolică mai ridicată va arde mai multe calorii atât în repaus, cât și în timpul activității decât o persoană cu o rată metabolică mai scăzută (sau mai lentă).

Dieta și metabolismul

Multe persoane țin diete restrictive pentru a pierde în greutate. Însă dietele restrictive pot avea uneori efecte contrare, încetinind metabolismul. Acest lucru se datorează faptului că organismul încetinește rata metabolică bazală, arzând mai puține calorii în timp, atunci când interpretează aportul caloric redus (alimentație deficitară) ca o amenințare de înfometare. Acesta este unul dintre motivele pentru care pierderea în greutate poate fi adesea dificilă.

Alimente care ne pot ajuta la accelerarea metabolismului

Putem alege alimente care stimulează, în loc să vă încetinească, metabolismul. Cercetările au descoperit că anumite alimente pot afecta termogeneza indusă de dietă (DIT), ceea ce poate stimula rata metabolică în repaus.

Iată de ce avem nevoie pentru asta:

Proteine

Sursele sănătoase de proteine includ pui slab, pește, fasole, iaurt grecesc, edamame, nuci, semințe de chia și brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi.

Carbohidrați nerafinați

Alimentele bogate în fibre care nu sunt foarte procesate pot crește cheltuielile de energie deoarece durează mai mult să fie digerate. Exemplele includ legume, fructe, pâine integrală, orez brun și leguminoase.

Cofeina

O ceașcă de cafea conține aproximativ 100 miligrame (mg) de cofeină. O ceașcă de ceai negru conține aproximativ 50 mg.

Ceai verde

O ceașcă de ceai verde conține aproximativ 25 mg de cofeină. Consumul a aproximativ trei cești de ceai verde poate asigura arderea a aproximativ 100 de calorii în plus zilnic.

Termogeneza indusă de dietă este mai ridicat dimineața și mai scăzut seara. Consumul de mese mai copioase mai devreme în timpul zilei poate ajuta să ardeți mai multe calorii.

Deși pierderea în greutate necesită arderea mai multor calorii decât consumați, organismul are nevoie în continuare de suficient combustibil și nutrienți pentru a funcționa corect. În loc să mâncați pur și simplu mai puțin, este mai bine să vă concentrați pe consumul de alimente nutritive și pe creșterea activității fizice.

De asemenea, exercițiile de forță pot stimula metabolismul prin construirea țesutului muscular. Mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea. Și, spre deosebire de grăsime, mușchii ard calorii chiar și în repaus. Aceasta înseamnă că, cu cât aveți mai multă masă musculară, cu atât rata metabolică este mai mare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *