5 tehnologii actuale pe care orice agricultor ar trebui sa le cunoască deja

noi tehnologii agricole, agribusiness, drone, senzori, aplicatii, laser, roboti Sursa foto: Pexels

Tehnologia este foarte prezentă în viața noastră de zi cu zi, simplificându-ne activitatea. Tehnologiile agricole, la rândul lor, pot fi aliatul nostru pe câmp, ajutându-ne să fim mai productivi și mai eficienți.

Vă prezentăm 5 variante tehnologice pe care orice agricultor ar trebui să le cunoască, în zilele noastre, și care au deja o relevanță importantă în domeniul agricol, așa cum le-a rezumat AgroptimaBlog.

1. Aplicațiile agricole

Aplicațiile agricole pentru mobile au avut un rol foarte relevant în sistemele de irigații încă de la apariția lor.

Tehnologia ajută și la înregistrarea lucrărilor agricole și a tratamentelor. Aceasta acum se face de pe un telefon mobil în loc de caiete sau rapoarte de muncă. Caietul de câmp digital este cheia pentru a ști ce se întâmplă în exploatația agricolă, având totul sub control și la îndemână printr-o aplicație mobilă. Înregistrând activitățile din câmp cu aplicația în caietul câmpului, vei putea gestiona ușor exploatația și genera rapoarte din contul tău web.

Te vei elibera de transcrierea munților de hârtii sau rapoarte de muncă. Informația va fi accesibilă în timp real, gata pentru a fi consultată când ai nevoie. Și vei putea lua decizii rapid sau cunoaște costurile exacte ale fiecărei activități.

2. Senzorii pentru agricultură

Mulțumită tehnologiei, putem cunoaște starea culturii noastre din confortul casei sau din orice alt loc. Acest lucru este posibil prin intermediul mai multor senzori care pot fi instalați pe câmp și raportează informații despre acesta.

Astfel se permite cunoașterea în timp real a stării parcelei agricole oricând, putând analiza informațiile și lua decizii mai bune pentru optimizarea resurselor. Mulțumită senzorului, se pot obține informații despre temperatura solului, umiditate, starea hidrică a culturii etc. Astfel, putem ști în ce stare se află terenul chiar și de la mare distanță.

Există și senzori optici, care pot fi instalați pe bara echipamentului de fertilizare. Senzorul face o citire a stării culturii când trece pe deasupra cu tractorul, ajustând în timp real doza de fertilizant de aplicat. Cu aceste tehnologii agricole, se obține o uniformitate mai mare a culturii și o economie semnificativă de fertilizant.

3. Tehnologii agricole cu tehnică laser

Cunoașterea momentului optim pentru recoltare este deja o realitate cu o nouă tehnică laser care va permite optimizarea acestei activități agricole.

Este un instrument tehnologic important pentru agricultură, deoarece servește la detectarea momentului ideal pentru recoltare fără a deteriora cultura și fără a trebui să te bazezi pe propriile observații. În acest fel, vom putea recolta fructele în cel mai bun moment atât în ceea ce privește gustul, cât și textura.

Dezvoltată de un grup de cercetători, au fost deja realizate teste de succes pe pere și mere. Această nouă tehnologie agricole funcționează prin intermediul unei lumini laser care interacționează cu orice mediu și creează un tipar ce poate fi comparat cu un standard de referință pentru a cunoaște rata de respirație și producția de etilenă a fructului.

O altă companie (AVIX) a creat un instrument care încorporează tehnologie laser pentru reducerea prezenței păsărilor. Le alungă și le împiedică să se întoarcă fără a provoca daune.

4. Dronele agricole

Am auzit deja destule despre drone sau UAV-uri. Informațiile pe care le pot colecta aceste aparate au diverse utilizări:

  • starea de moment a culturii
  • starea hidrică pentru detectarea deficiențelor de irigare
  • detectarea posibililor dăunători care afectează o zonă specifică a exploatației etc.

Dar dronele pentru agricultură nu sunt utile doar pentru colectarea informațiilor. Există drone capabile să efectueze tratamente de fumigare din aer. Unele pot transporta până la 10 litri de produs.

5. Roboții agricoli

Roboții agricoli au locul lor în agricultură. De pildă, există deja roboți care pot fi  utilizați în cultivarea intensivă a tomatelor în ciorchine. Acest robot este capabil să analizeze și să recolteze tomatele, simplificând munca, îmbunătățind eficiența și reducând costurile.

Un alt robot pionier în lume este cel recoltator de căpșuni Agrobot SW 6010. Prin inteligență artificială, identifică și culege doar fructele coapte. Deși acest model se remarcă prin simplitatea sa, a ajuns deja în California, unde a fost recunoscut ca fiind cel mai avansat vehicul din lume.

Google contribuie și el prin proiectul Mineral. Acesta este un robot care va parcurge culturile analizând nevoile acestora. Robotul Mineral speră că instrumentele sale ne vor permite să prezicem modul în care plantele răspund la medii diferite și cum să prezicem mai bine randamentul unei anumite culturi, urmărind cu precizie creșterea plantelor în timp.

Proiectul se concentrează pe producția durabilă de alimente și agricultură la scară largă, cu accent pe „dezvoltarea și testarea unei game de prototipuri software și hardware bazate pe descoperirile din inteligență artificială, simulare, senzori, robotică și multe altele”, potrivit liderului proiectului Elliott Grant.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *