Locul cel mai ciudat unde se cultivă vița-de-vie/Plantele cresc în cenușă vulcanică și mecanizarea este imposibilă

Vița-de-vie în Lanzarote Sursa foto: Lanzalux

Lanzarote este cea mai estică zonă din Insulele Canare Spaniole și este cultivată în cea mai mare parte cu viță-de-vie. Ciudat este însă faptul că aici, solul este format din cenușă vulcanică, dând zonei un aspect selenar.

Malvasia este un soi de struguri pentru vin care predomină în Lanzarote. Circa 75% din plantațiile de vii sunt din acest soi.

Aici se produce o varietate de vinuri, dintre care cel mai faimos este unul delicios și dulce, cunoscut istoric sub numele de „Malmsey”, care are o textură bogată și este aproape ca un vin Madeira bine maturat. Moscatel și Pedro Ximénez produc aici și vinuri dulci, de calitate.

Se produc vinuri albe, roze și roșii ușoare, tinere (joven), din soiuri de struguri precum Burrablanca (Airén), Breval (Verdelho) și Listan Blanco (Palomino) pentru albi și Listán Negro și Tinta Negra Mole pentru roșii și roze. Autoritatea locală de vinuri Consejo Regulador permite, de asemenea, să se facă vinuri albe spumante sau vinuri roșii, fermentate în butoi.

Condițiile de creștere din Lanzarote și tehnicile viticole

În general, insula are o climă temperată, ca urmare a apropierii sale de Africa și brize răcoritoare din Oceanul Atlantic. Astfel, temperaturile pe timp de noapte pot scădea considerabil. Această variație de temperatură, atât de tipică climatelor deșertice, este un atribut pozitiv pentru cultivarea strugurilor.

Craterele și întinderile de culoare neagră-închis, roșu aprins și alb-prăfuit sunt o caracteristică a suprafeței insulei, iar formațiunile de stâncă ascuțite se aliniază la marginea mării în multe locuri.

Vița-de-vie cultivată în Lanzarote
Sursa foto: Lanzaroteinformation

În zonele care nu sunt acoperite de cenușă, cresc pini, ferigi sau măslini sălbatici, însă doar vița-de-vie poate supraviețui în cenuşă. Lanzarote a fost declarată rezervație a biosferei UNESCO în 1993, potrivit Wine Searcher.

Relief modelat de erupții vulcanice

Peisajul din Lanzarote a fost transformat din 1730 până în 1736 de o serie de erupții vulcanice. Acestea au acoperit aproximativ o treime din teren cu lavă neagră groasă și cenușă și a distrus culturile agricole tradiționale ale insulei, precum cele de grâu. Cu toate acestea, a creat condițiile pentru ca pe insula să poată începe producția de vin.

Forțați să inoveze, locuitorii au conceput metode de agricultură revoluționare care aparțin exclusiv regiunii și potrivite pentru cultivarea strugurilor. Producătorii de vin săpa așa-numitele „zocos”, gropi largi sau șanțuri de aproximativ trei metri lățime și 2,5 metri adâncime. Au făcut inițial asta pentru a ajunge la solul fertil de sub cenușă. Dar ulterior au descoperit că cenușa era, de asemenea, fertilă și păstra umiditatea. Șanțurile au servit la menținerea constantă a temperaturii solului (termo-reglare) și oferă adăpost de vânturile puternice de coastă.

Vița-de-vie care crește în aceste șanțuri este protejată în continuare de ziduri de piatră semicirculare cunoscute sub numele de zocos sau abrigos. Acestea fac imposibilă mecanizarea, astfel că toată recoltarea și tăierea se fac manual, iar densitatea viței-de-vie și recoltele sunt scăzute.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *