Vrei să previi sau să tratezi crampele musculare? Trebuie să mănânci banane, avocado, lapte, somon și alte câteva alimente bogate în electroliți

crampe musculare Sursa foto: Pexels

Crampele musculare apar atunci când mușchii se încordează și nu îi poți relaxa. Deși sunt dureroase, de obicei le puteți trata singuri, și, potrivit webmd.com, alimentația este una dintre căi.

Exercițiile fizice, deshidratarea și menstruația sunt cauze comune ale apariție crampelor musculare. O modalitate de a le opri este să vă întindeți sau să vă masați mușchii. De asemenea, o dietă adecvată poate preveni apariția dureroaselor crampe muscculare (cârcei). Ideal este să includeți în meniu alimente ce conțin nutrienți (electroliți) precum: potasiu, sodiu, calciu și magneziu.

Bananele previn și tratează crampele mulsculare

Probabil știi că bananele sunt o sursă bună de potasiu, dare le conțin și magneziu și calciu. Acești trei nutrienți au capacitatea de a calma crampele musculare.

Cartofii dulci, sursă de minerale ce pot calma crampele musculare

La fel ca și bananele, cartofii dulci vă oferă potasiu, calciu și magneziu. În plus, cartofii dulci au de aproximativ șase ori mai mult calciu decât bananele. Aceleași minerale le găsiți și în dovlecei. În plus, cartofii și dovlecii au, în mod natural, multă apă în ei, așa că te pot ajuta și să te hidratezi.

Avocado, inamicul crampelor musculare, are de două ori mai mult potasiu decât bananele

Avocado conține aproximativ 975 de miligrame de potasiu, de două ori mai mult decât un cartof dulce sau o banană. Potasiul ajută mușchii să funcționeze și vă menține inima sănătoasă. Așa că schimbați maioneza de pe sandviș cu piure de avocado sau feliați unul în salată, pentru a preveni crampele musculare. Totuși, avocado are multe grăsimi și calorii, așa că ține cont de asta și nu face abuz.

Fasolea și lintea, surse de magneziu, un mineral anti-crampe musculare

Leguminoase precum fasolea și lintea sunt pline de magneziu. O cană de linte fiartă are aproximativ 71 de miligrame de magneziu, iar o ceașcă de fasole neagră fiartă are aproape dublu: 120 de miligrame. În plus, ambele sunt bogate în fibre, iar studiile arată că alimentele bogate în fibre pot ajuta la ameliorarea crampelor menstruale, precum și la controlul zahărului din sânge și la scăderea nivelului de colesterol LDL „rău”.

Pepenii conțin minerale și hidratează, deci previn crampele musculare

Pepenii, galbeni sau roșii, au de toate: mult potasiu, o cantitate bună de magneziu și calciu, puțin sodiu și multă apă. Sodiul și apa sunt esențiale, deoarece, pe măsură ce faci exerciții, corpul tău elimină sodiul cu transpirație. Dacă pierzi prea multă apă, te vei deshidrata și pot apărea crampe musculare. A mânca o ceașcă de pepene galben după un antrenament poate ajuta la prevenirea apariției crampelor musculare.

Laptele, sursă de electroliți ce protejează împotriva crampelor musculare

Laptele este o sursă naturală de electroliți precum calciu, potasiu și sodiu. Este bun pentru hidratare și este plin de proteine, care ajută la repararea țesutului muscular, în special după antrenamente. Toate aceste proprietăți ale laptelui pot ajuta la prevenirea și tratarea  crampelor musculare.

Zeama de murături, un posibil remediu al crampelor musculare

Unii sportivi susțin că zeama de murături ar fi o modalitate rapidă de a opri o crampe musculare. Ei cred că acest remediu este eficient datorită conținutului ridicat de apă și sodiu. Dar s-ar putea să nu fie cazul. În timp ce zeama de murături poate ajuta la ameliorarea rapidă a crampelor musculare, însă trebuie spus că, cel mai probabil, ameliorarea apare pentru că zeama de murături declanșează o reacție în sistemul nervos care oprește crampele, potrivit cercetărilor recente.

Legumele cu frunze verzi previn apariția crampelor musculare

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în calciu și magneziu. Prin urmare, adăugă în farfurie  kale, spanac sau broccoli  pentru a preveni crampele musculare. Consumul de legume cu frunze verzi poate ajuta, de asemenea, la prevenirea și ameliorarea crampelor menstruale, deoarece studiile arată că un consum de alimente bogate în calciu poate ajuta la tratarea durerii menstruale.

Sucul de portocale, de ajutor în crampele musculare

O cană de suc de portocale are multă apă, deci hidratează organismul. Este, de asemenea, o sursă importantă de potasiu, conținând aproape 500 de miligrame per cană. Sucul de portocale are 27 de miligrame de calciu și magneziu.

Gustările de oleaginoase pot preveni crampele musculare

Ca și fasolea și lintea, oleaginoasele (nucile și semințele) sunt o sursă excelentă de magneziu. De exemplu, 30 g de semințe de floarea soarelui prăjite are aproximativ 37 de miligrame de magneziu, în timp ce 30 g de migdale prăjite și sărate are o cantitate dublă din acest mineral

Somonul îmbunătățește circulația sângelui și previne crampele musculare

Uneori, crampele musculare sunt rezultatul unui flux sanguin slab. Consumul de pește gras, precum somonul, poate ajuta la îmbunătățirea acestuia. În plus, o porție de 80 g de somon fiert are aproximativ 326 de miligrame de potasiu și 52 de miligrame de sodiu, substanțe ce ajută în crampele musculare.  De asemenea, sardinele și păstrăvul sunt pești ce au aceleași proprietăți.

Roșia, bogată în potasiu, hidratează și previne crampele musculare

Roșiile au un conținut ridicat de potasiu și apă. Deci, dacă bei o cană de suc de roșii, vei primi aproximativ 15% din valoarea zilnică necesară de potasiu. De asemenea, vei oferi corpului tău hidratare, fapt ce ajută la prevenirea apariției crampelor musculare.

Bea apă pentru hidratare maximă, ca să nu apară crampele musculare

În general, femeile au nevoie de aproximativ 11,5 căni de apă pe zi, iar bărbații 15,5 căni. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să bei atâta apă. Contează și apa pe care o obțineți din alte băuturi și alimente, plus fructe și legume. Înainte de a ajunge la o băutură pentru sportivi, trebuie să știți acest lucru: aveți nevoie de aceste băuturi electrolitice doar dacă faceți exerciții de mare intensitate, cu durata de o oră sau mai mult. Pentru electroliții fără zahăr, beți, în schimb, apă de nucă de cocos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *