O rețetă simplă de lapte de soia pe care îl putem face singuri acasă în doar câteva minute

lapte de soia, lapte de migdale, lapte de canepa, lapte vegetal, reteta de lapte vegetal, reteta de lapte de soia, colesterol, cum se face lapte de soia foto: pixabay.com@bigfatcat

Pentru cine preferă alimentația flexitariană sau vegetariană sau vrea să limiteze, eventual, lactatele, laptele vegetal este de cele mai multe ori alegerea naturală dimineața.

Dintre cele mai recomandate de nutriționiști, sunt cel mai ușor de făcut în casă laptele de semințe de cânepă, laptele de migdale și laptele de soia. Soia este o leguminosa bogată în proteine, fibre, săruri minerale, antioxidanți și omega 3 – aceste din urmă calități îl fac un produs util în lupta cu colesterolul crescut din sânge.

Pentru laptele de soia, avem nevoie de soia boabe, se găsesc online și în unele magazine, și de apă. Opțional, un minuscul adaos de miere sau alt îndulcitor, pentru un plus de gust.

Ingrediente pentru 1 l de lapte de soia

120 g soia boabe întregi

1 l apă

2 g sare

5 g miere sau alt îndulcitor, la limită și zahăr

Procedeu

Se clătesc boabele în apă rece și se țin să se înmoaie până la 24h. Schimbăm în acest timp apa de 2-3 ori. Dacă e cald, ținem vasul la frigider.

Odată depășită aceaastă etapă, se scurg și se clătesc din nou boabele de soia și se transferă într-o oală. Urmează să le fierbem circa un sfert de oră la foc mic, într-un litru de apă.

După ce au fiert și s-au răcorit, se transfer cu tot cu apă într-un blender. Îl acționăm până când vedem că nu mai există granule de soia, ci a devenit totul un amestec uniform.

Strecurăm acest amestec printr-o sită cu găurile cât mai mici. Lichidul rezultat este pur si simplu laptele de soia.

Îi putem da un plus de gus cu un strop de sare, circa 2 g, și cu un strop de zahăr sau alt îndulcitor, cel mai bine miere. E suficientă o linguriță rasă, adică circa 5g. Este micum compromis necesar pentru a-i conferi un gust acceptabil și a reuși, astfel, să ne ținem de propriile obiective în materie de alimentație. Un produs nu poate fi doar sănătos – trebuie să fie și cât de cât plăcut, are nevoie și de un minim de gust.

Resturile de la boabele cu care am preparat lapte de soia nu se aruncă, se pot îngloba într-o compoziție de clătite sau de hamburgeri vegetali sau chiftele. Sau, se pot adăuga în sos, supă, iaurt.

Laptele se poate consuma ca atare sau se poate folosi precum laptele de vacă, pentru prepararea unor compoziții sau aluaturi.

Se poate conserva în frigider în sticlă închisă etanș până la trei zile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *