O echipă de cercetători din Spania a dezvoltat o nouă varietate de salată care are de 30 de ori mai multă vitamina A decât variantele obișnuite

Sursa foto: Instagram o23productions Sursa foto: Instagram o23productions

O echipă de cercetători de la Universitat Politècnica de València (UPV) din Spania a dezvoltat o nouă varietate de salată care are de 30 de ori mai multă vitamina A decât variantele obișnuite. Această realizare revoluționară ar putea reprezenta un pas esențial în combaterea deficitului de micronutrienți la nivel global, oferind o soluție accesibilă și eficientă pentru îmbunătățirea nutriției.

Studiul lor, publicat recent în revista Plant Journal, prezintă o metodă inovatoare de „biofortificare” a legumelor cu frunze verzi, cum ar fi salata, ardeiul sau spanacul, crescând nivelurile de carotenoizi pro-vitamina A, notează publicația Food and Wine.

„Deficitul de micronutrienți, cunoscut și sub numele de foamete ascunsă, este încă o problemă majoră în multe țări. În special, deficitul de vitamina A provoacă xeroftalmie și poate duce la alte probleme de sănătate și chiar la deces, afectând copiii din populațiile subnutrite din întreaga lume”, au scris cercetătorii în studiul lor. În multe zone afectate de sărăcie, accesul la suplimente alimentare sau la alimente îmbogățite este extrem de limitat, ceea ce face ca o astfel de descoperire să fie crucială pentru sănătatea publică globală.

Cercetători: Aceste legume biofortificate nu pierd din caracteristicile de gust și aromă

Noutatea acestei descoperiri constă în faptul că cercetătorii au reușit să stocheze niveluri ridicate de betacaroten – precursorul vitaminei A – în interiorul plastoglobulelor, particule lipoproteice din plante. Acestea nu participă la fotosinteză și nu acumulează în mod normal carotenoizi, dar prin tehnici moleculare și tratamente speciale cu lumină intensă, echipa a reușit să crească atât cantitatea de betacaroten acumulat, cât și bioaccesibilitatea acestuia.

Luca Morelli, principalul autor al studiului, a declarat: „Stimularea formării și dezvoltării plastoglobulelor crește nu numai acumularea de betacaroten, ci și bioaccesibilitatea acestuia, adică ușurința cu care poate fi absorbit de sistemul nostru digestiv.”

Această tehnică inovatoare a permis o creștere de 30 de ori a nivelului de betacaroten accesibil comparativ cu frunzele netratate, oferind totodată legumelor o nuanță aurie. În plus, cercetătorii subliniază că aceste legume biofortificate nu pierd din caracteristicile de gust și aromă, ceea ce le face ideale pentru consum.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *