Cum a afectat seceta producțiile de legume și fructe din Mureș, mai ales în zonele neirigate / Toate s-au copt cu o lună mai rapid

Cultura superintensivă de mere Foto: g4Food

Agricultorii constată că toate s-au copt cu o lună mai rapid. Astfel, livezile pe rod sunt pe o suprafață de peste 2.800 de hectare, două treimi fiind măr, iar producțiile estimate sunt puțin mai mici decât anul trecut, relatează Rador Radio România.

Au fost afectate de secetă și o parte din culturile de sfeclă de zahăr, pentru care 94 de agricultori vor fi despăgubiți, a explicat pentru Radio Tg.Mureș directoarea Direcției Agricole Mureș, Silvia Jude:

”La strugurii de vin avem 816 hectare cu o producție estimată de 4800-5000 de kilograme la hectar, în alți ani având 6500-7000. La sfercla de zahăr, în județul Mureș avem 4692 de hectare, cu o producție estimată – am vorbit și cu fabrica de zahăr din Luduș – undeva la 40- 45.000 de kilograme la hectar. Aici, din cauza secetei, am avut depuse 94 de înștiințări pentru o suprafață afectată de 735 de hectare.”

Silvia Jude subliniază că merele s-au copt mai repede anul acesta, au intrat la procedurile de industrializare, astfel că pentru consumul populației au rămas puține cantități, care din păcate vor fi compensate prin importuri. Marile culturi au cel mai mult de suferit, iar la legume doar unde sunt sisteme de irigare producțiile sunt bune.

Exceptând strugurii, toate celelalte producții de legume și fructe au fost afectate de secetă, spune legumicultorul mureșean Fazakas Miklós:

”Pentru vie a fost un an excepțional, o să avem vinuri bune. La legume, e cam dezastruos, foarte puține suprafețe sunt irigate. Mulți agricultori au renunțat, cea mai mare problemă sunt prețurile cu care se poate vinde la poarta fermei; prețurile nu au crescut, vindem legumele cum vindeam acuma 2-3 ani, dar imputurile sunt de câteva ori mai mari, deci profitabilitatea e în minus. Bineînțeles, piața de desfacere preferă produsele de import, foarte ieftine. E greșeala Uniunii Europene, că a sacrificat agricultura.”

Seceta pedologică se va menţine în următoarele zile în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi, izolat, în sudul Transilvaniei, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada 21 – 27 septembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *