Cafeaua ar putea duce la deshidratare/Specialiștii spun că trebuie doar să fim atenți la cantitatea de cafea pe care o consumăm

Cafeaua ar putea duce la deshidratare Foto: Dreamstime

Foarte mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă de cafea la micul dejun. Multe persoane nu-și văd viața fără această băutură. Dar cafeaua ar putea duce la deshidratare, dacă este consumată în cantități prea mari. Deși s-a dezbătut îndelung subiectul, specialiștii spun că nu e cazul să ne îngrijorăm, atâta timp cât nu facem excese, notează Health.

Cofeina, o componentă majoră a cafelei, are proprietăți diuretice care cresc producția de urină și determină pierderea de lichide. Cu toate acestea, cercetările arată că este puțin probabil ca o ceașcă de cafea de dimineață să ne deshidrateze.

Deshidratarea rezultă din scăderea cantității totale de apă din organism, atunci când organismul pierde mai multe lichide decât absoarbe. De obicei, aceasta implică mai mulți factori și este adesea legată de pierderea excesivă de lichide prin transpirație, urinare sau vomă.

De ce cafeaua ar putea duce la deshidratare 

Cafeaua este bogată în compuși bioactivi care contribuie la aroma sa și la diverse beneficii pentru sănătate. Mai sunt încă multe de descoperit despre cafea și efectele sale diuretice, dar cercetările actuale sugerează că conținutul de cofeină al băuturii ar putea fi motivul pentru capacitatea sa de a produce deshidratare. Cofeina acționează ca un diuretic, crescând producția de urină și putând duce la o pierdere mai semnificativă de lichide.

Rinichii acționează ca niște filtre, curățând deșeurile și lichidele în exces din sânge prin tuburi mici numite glomeruli. Consumul de cofeină poate ajuta aceste tuburi mici să rămână deschise și să curețe sângele mai eficient. Cu toate acestea, acest lucru poate avea un impact și asupra cantității de apă pe care organismul o reține sau de care scapă. Filtrarea crescută permite rinichilor să elibereze mai multă apă, determinând urinări mai frecvente.

Cofeina poate, de asemenea, să împiedice reabsorbția de sodiu de către rinichi și să interfereze cu comunicarea dintre rinichi și ficat, afectând în continuare producția de urină.

Dacă consumul excesiv de cafea nu este echilibrat cu un aport adecvat de apă, pot apărea simptome de deshidratare. Băuturile de cafea cu adaos de zahăr sau alcool pot exacerba deshidratarea. Climele calde și activitatea fizică intensă pot crește, de asemenea, riscul de deshidratare în cazul în care creșterea cantității de urină produsă de cafeină nu este compensată cu lichide suplimentare.

Consumul moderat de cafea

Consumul regulat de cafea este adesea considerat a avea efecte deshidratante, însă cercetările indică faptul că aceasta poate fi o concepție greșită. Cofeina care se găsește în cafea poate crește producția de urină, dar dovezile clinice sugerează că efectele sale diuretice sunt relativ ușoare, în special pentru consumatorii obișnuiți de cafea.

Iubitorii de cafea care savurează în mod obișnuit o ceașcă de cafea pot dezvolta o toleranță la efectele sale diuretice. Deși cafeaua poate crește inițial producția de urină, nu este probabil să provoace o deshidratare semnificativă la persoanele care o consumă în mod regulat.

Majoritatea studiilor recomandă consumul moderat de cafea și echilibrarea aportului cu alte lichide. Unele studii definesc consumul moderat ca fiind 3-4 cești de cafea pe zi. Această cantitate furnizează de obicei sub 400 miligrame (mg) de cofeină, limita superioară recomandată, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor pot bea 3-4 cești de cafea fără efecte adverse ale cofeinei.

Consumul excesiv de cafea

Consumul excesiv de cafea poate duce la deshidratare. Consumul ridicat înseamnă 5-6 cești sau mai mult pe zi. Peste acest nivel, cafeaua ar putea duce la deshidratare, având un efect diuretic mai pronunțat datorită influxului de cafeină, crescând producția de urină și pierderea de lichide. Această pierdere crescută de lichide ar putea depăși aportul general de lichide, provocând deshidratare.

Toleranța la cafeină variază de la o persoană la alta. Unii consumatori de cafea pot experimenta efecte diuretice mai substanțiale cu mai puține cești de cafea. Urinarea frecventă ar putea indica faptul că beți prea multă cafea și este necesară ajustarea aportului.

Este important să fim atenți la mărimea porțiilor pentru a evita consumul excesiv. De asemenea, este o bună practică să fim conștient de aportul general de lichide și să prioritizăm eforturile de hidratare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *