Avantajele și dezavantajele consumului de carne de organe: Sursă de proteine, vitamine și minerale, acest tip de carne trebuie evitat dacă aveți gută, ficat gras și probleme cu vezica urinară

carne de organe Sursa foto: Pexels

Ficatul, inima, rinichii și alte organe de animale sunt numite și carne de organe și sunt pline de nutrienți. Din păcate, potrivit health.clevelandclinic.org, carnea de organe nu este recomandată pentru toată lumea.

„Carnea de organe aduce multe beneficii pentru sănătate, mai mult decât mușchiul, pe care îl preferăm, de obicei. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta este un plus nutritiv la dietă atunci, când este consumată cu moderație”- Julia Zumpano, nutriționist

Ce este carnea de organe?

Carnea de organ înseamnă organele interne și alte părți ale animalului, în afară de carnea musculară, inclusiv:

  • Sânge, oase și piele
  • Creier
  • Inimă
  • Rinichi și ficat
  • Intestinele și tripa (mucoasa stomacului. Tripa este un tip de căptușeală comestibilă din stomacul diferitelor animale de fermă. Cea mai mare parte a tripilor provin de la bovine, porci și oi)
  • Limba

Alimentele comune din carne de organe includ:

  • Hot-dog și cârnați: Mulți au înveliș făcut din intestine de animale
  • Măduvă osoasă: această mâncare cremoasă, tartinabilă, provine din centrul osului și a devenit tot mai populară
  • Supa limpede de oase: Un alt aliment la modă, supa limpede de oase este făcut din oase de animale care fierb pentru a-și elibera colagenul într-o supă
  • Șorici de porc: puteți găsi această gustare crocantă din piele de porc

Beneficiile consumului de carne de organe

Pe lângă faptul că este mai accesibilă decât bucățile premium de carne, carnea de organe are, adesea, și mai multe substanțe nutritive. Cantitățile de vitamine și minerale depind de organ și de animal. Dar, în general, carnea de organe este o sursă bună de nutrienți.

Carnea de organe conține niveluri ridicate de fier

Fierul este necesar pentru a produce hemoglobina, o proteină care transportă oxigenul în corpul tău. Carnea și peștele conțin fier hem, cea mai ușoară formă de fier pe care o poate folosi organismul nostru.

„Dacă doriți să vă creșteți aportul de fier, carnea de organe poate fi o opțiune”, spune Zumpano.

Carnea de organe, bogată în vitamine B

Carnea de organe este bogată în vitaminele B, în special B6 și B12, care îndeplinesc multiple funcții importante în corpul tău. B6 este crucial pentru descompunerea proteinelor, carbohidraților și grăsimilor. De asemenea, susține funcția imunitară sănătoasă. B12 este necesar pentru a produce celule cerebrale și nervoase, ADN și celule roșii din sânge.

Carne de organe, sursă de proteine

Proteina este elementul de construcție al celulelor. Construiește celule noi și le repară pe cele existente. Deși nu sunt la fel de bogate în proteine ​​ca și carnea tradițională de mușchi, multe tipuri de carne de organe sunt încă o sursă bună de proteine.

Carnea de organe conține acid alfa-lipoic, care ajută în neuropatia diabetică

S-a dovedit științific faptul că acidul alfa-lipoic (ALA) are beneficii pentru sănătate. El protejează mitocondriile – partea celulei care produce energie – de daune și ajută la transformarea nutrienților în energie. Cercetările arată că poate fi util pentru neuropatia (sau afectarea nervilor) asociată cu diabetul.

Corpul tău produce acid alfa-lipoic. Cu toate acestea, producția scade pe măsură ce îmbătrânești. Puteți găsi acest nutrient în alimente precum spanacul, roșiile, broccoli și carnea de organe (inima de vită și rinichii conțin cel mai mult).

Carnea de organe, plină de minerale importante pentru organism

Carnea de organe oferă multe minerale esențiale, inclusiv:

  • Magneziul: Acest mineral joacă un rol cheie în peste 300 de procese corporale, inclusiv în funcția nervoasă și musculară și în formarea oaselor
  • Seleniu: Acest nutrient este vital pentru buna funcționare a tiroidei și sănătatea reproducerii
  • Zinc: un întăritor imunitar și un vindecător de răni, acest mineral este, de asemenea, necesar pentru a produce proteine ​​și ADN

Carnea de organe conține vitamine solubile în grăsimi

Vitaminele A, D, E și K sunt vitamine solubile în grăsimi. Ele sunt absorbite împreună cu grăsimea și depozitate în țesutul adipos, spre deosebire de vitaminele solubile în apă, care sunt eliminate cu urină.

Carnea de organe este bogată în vitamine solubile în grăsimi, care contribuie la funcțiile vitale ale corpului tău.

  • Vitamina A: este esențială pentru o vedere bună, dar vitamina A este necesară și pentru alte zone ale corpului. Îți ajută sistemul imunitar și organele (precum inima și plămânii) să funcționeze corect
  • Vitamina D: Ai nevoie de vitamina D pentru un sistem imunitar puternic și oase
  • Vitamina E: Aceasta vitamină este un antioxidant, o substanță care protejează celulele de deteriorare. Vitamina E ajută, de asemenea, circulația sângelui, prevenind coagularea excesivă și lărgirea vaselor și joacă un rol în sistemul imunitar
  • Vitamina K2: Acest nutrient este cheia pentru producerea proteinelor pentru coagularea sângelui și pentru construirea oaselor

Este sigur să mănânci carne de organe?

În cea mai mare parte, da. „Carnea de organe este sigură pentru majoritatea oamenilor, dacă o consumă cu moderație. Dar ea este bogată în colesterol și grăsimi saturate, ceea ce vă poate crește nivelul de colesterol din sânge. Dacă aveți factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi colesterolul ridicat, cel mai bine este să alegeți mușchi, mai slabă”, spune Zumpano.

Persoanele cu gută (un tip de artrită) ar trebui să urmărească și consumul de carne, inclusiv organe. Aceste tipuri de carne conțin purine (un compus natural), care agravează guta. De asemenea, copiii ar trebui să mănânce porții mai mici de carne de organe, comparative cu adulții.

Precauții privind consumul de carne de organe

  • Boala vacii nebune: Cunoscută și sub denumirea de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), această boală se răspândește la oameni dacă aceștia consumă creierul sau măduva spinării bovinelor afectate
  • Excesul de vitamina A și fier: consumul prea mare de vitamina A poate provoca malformații congenitale. Deoarece carnea de organe conține cantități mari de vitamina A, femeile însărcinate ar trebui să o evite. Carnea de organe este, de asemenea, încărcată cu fier, ceea ce poate fi o problemă pentru cei cu o tulburare de supraîncărcare cu fier. Copiii au nevoie de mai puțină vitamina A și fier, în comparație cu adulții
  • Boala ficatului gras: un studiu amplu, efectuat pe adulți, a constatat că un consum de carne de organe poate crește ușor riscul de a dezvolta o boală hepatică grasă non-alcoolică. Cu toate acestea, cercetătorii au recomandat mai multe studii pentru a confirma această concluzie. Pentru a fi în siguranță, dacă trăiți cu diabet zaharat de tip 2 și colesterol ridicat – ambele considerate factori de risc pentru boala ficatului gras nealcoolic – atunci ar trebui să excludeți consumul de carne de organe.
  • Cancerul vezicii urinare: o revizuire a mai multor studii a constatat că un consum regulat de carne de organ ar putea crește riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară, deși sunt necesare mai multe cercetări (inclusiv un studiu la scară largă). Dacă aveți antecedente de infecții ale vezicii urinare, fumați sau aveți alți factori de risc, limitați consumul de carne de organe.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *